ZBOG OVE GREŠKE SE GOJITE, A NISTE SVJESNI: Džaba vam dijeta, ako OVO radite!

Gojenje zbog hormona može se dogoditi ako loše spavate, čak i ako revnosno držite dijetu i odričete se svih omiljenih namirnica!

Želite da skinete koji kilogram, odredili ste dijetu koja vam odgovara, pridržavate je se i ponosni ste na svoju snagu volje, ali višak kilograma nikako da krene da se topi?

Razlog je možda u lošem snu koji na nekoliko načina utiče na gojenje, stručnjaci su objasnili i kako!

Najpre, ritam našeg tijela umnogome zavisi od balansa spavanja i budnog stanja, i njegovi poremećaji će izazvati probleme sa hormonima. Kada je mršavljenje u pitanju, najvažniji su leptin i grelin, hormoni koji mozgu daju signale da smo siti, odnosno gladni. Loš san pokvariće balans ovih hormona i tijelo će dobijati više signala da želimo još hrane, umjesto da smo siti.Kada ne spavamo dovoljno, ili ne spavamo kvalitetno, tijelo luči više leptina koji nam šalje signale da smo gladni”, objašnjava dr Majkl Brus, stručnjak za san.

Neće samo hormon biti odgovoran za pojačanu glad, već i sam umor koji će “oboriti” našu snagu volje i odbrane kojima bismo se inače oduprli želji za hranom. Nivo energije biće nam smanjen, baš kao i namjera da istrajemo u dijeti i ješćemo više nego inače.

Zatim, umor će uticati na gubitak kilograma na još jedan način. Smanjen nivo energije će nas učiniti pospanim ili mrzovoljnim, što značajno smanjuje šanse da se bavimo fizičkom aktivnošću, čak i kada je ona isplanirana, kao što je odlazak na trening.

“San utiče na kompletan ritam tela, pa i osjećaje gladi i sitosti, i kada je njegov kvalitet narušen, bićemo gladniji, i donosićemo lošije izbore za svoje zdravlje po pitanju hrane”, rekla je psihološkinja Samina Žauregi.

stil.kurir.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *