Zdravlje 90-godišnje Bosanke šokira: Svako jutro slijedi rutinu koju je slijedila decenijama

Baka Harija iz sela Orachovice kod Zenice ima 90 godina, ali je i dalje puna energije i preuzima sve kućne poslove. Osim toga, održava dvije bašte koje sama zasije, kao i dvorište puno cvijeća.

Njena kuća je puna prekrivača koje je sama napravila, među ostalim ručno rađenim predmetima. Baki Hajriji ništa nije teško, ali mnogi se pitaju u čemu je tajna njene vitalnosti i energije.

– Kafu pijem samo ujutru, ne tokom dana. Nikada nisam bio pod stresom, ni visokim ni slabim. Čini se da svakodnevne navike koje praktikujem djeluju na moje tijelo. Ko želi da izbegne žgaravicu zna šta treba da radi ujutru – ujutru, kada vam treba kafa, morate da pojedete koricu jer hleb sakuplja svu kiselinu u stomaku. Ja sam svoj doktor. – Hajrija je rekao da se dugi niz godina okreće prirodnim lijekovima.

– Rodila sam šestoro dece i nikada nisam morala da idem u bolnicu da se porodim. Porodila sam se sama bez babice. Žene rađaju u sijenu i leže na sijenu nakon porođaja dok ne budu čiste. Svaki miris i svaki lijek u ovim biljkama prenio je na ženu. Upravo zbog toga su žene u prošlosti bile zdravije. – rekla je baka Hajrija.

Baka je istakla da su se svekrve i svekrve u prošlosti više poštovale nego sada, te objasnila kako se djevojke danas postavljaju za svoje buduće muževe.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *