Znate li kako prepoznati KRVNE UGRUŠKE? Ove simptome shvatite JAKO OZBILJNO !

Sve se više spominje nastanak krvnih ugrušaka, a zbog nedavno dokazanih inormacija kako su isti izuzetno rijetka, no moguća ozbiljna nuspojava AstraZenecinog cjepiva protiv covida-19.

“Zaključili smo da bi stvaranje krvnih ugrušaka trebalo biti navedeno kao moguća nuspojava cjepiva”, rekla je u srijedu direktorica EMA-e Emer Cooke.

Koristi cjepiva AstraZeneca i dalje su veće od rizika, priopćila je Europska agencija za lijekove (EMA), a takav zaključak prihvatio je i hrvatski Stožer. Ipak, sigurnosni odbor agencije rekao je da je važno znati znakove mogućeg ugruška.

5a6f4119-4548-4115-a24c-744b0a0a0a67-2018-01-29-2-690x480

Kako nastaje krvni ugrušak?
Krvni ugrušak nastaje kad se krv zgusne i stvori polučvrstu masu. Može biti koristan odgovor u zaustavljanju krvarenja u slučaju ozljede, ali ugrušci mogu stvarati probleme ako zaustave protok krvi u vitalnom području.

Krvni ugrušci mogu uzrokovati začepljenje u nogama, trbuhu i plućima. Većina krvnih ugrušaka povezanih s cjepivom AstraZeneca javila se u venama u mozgu ljudi koji su primili cjepivo.

Posljedica
Ti ugrušci, poznati kao tromboza cerebralnog venskog sinusa (CVST), mogu dovesti do moždanog udara, napadaja i smrti.

Do sada se većina prijavljenih ugrušaka javila kod žena mlađih od 65 godina unutar dva tjedna od cijepljenja. Budući da je veća vjerojatnost da će mladi iskusiti tu nuspojavu, britanski regulatori preporučuju da osobe ispod 30 godina ne uzimaju AstraZenecino cjepivo, osim ako već nisu primili prvu dozu cjepiva.

Simptomi
Simptomi krvnog ugruška uključuju nedostatak zraka i glavobolje.

EMA je navela da se osobe koje su već primile cjepivo AstraZeneca trebaju javiti liječniku ako iskuse neke od sljedećih simptoma:

nedostatak zraka,
bol u prsima,
oticanje u nogama,
bol u trbuhu (abdomenu),
neurološke simptome koje uključuju zamagljen vid i trajne glavobolje.

Razlog za zabrinutost
Neke nuspojave koje uključuju bol na mjestu uboda ili bol u tijelu su blage i normalne nuspojave u prvih nekoliko dana nakon cijepljenja i nisu razlog za zabrinutost, međutim ako imate teže i dugotrajnije simptome u razdoblju od četiri do 20 dana nakon cijepljenja, trebali biste zatražiti liječničku pomoć, savjetuje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Krvni ugrušci obično se liječe lijekovima protiv zgrušavanja, prenosi Science Alert, a komplikacije se mogu izbjeći ako se ugrušak rano uoči.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *