Znate li kako zalijevati biljke pri visokim temperaturama: one ne cvjetaju i ne propadaju zbog ovih grešaka

Zalijevanje biljaka može izgledati jednostavno, ali mnogi od nas se bore s tim. To je zato što postoji mnogo pravila i morate tačno znati kada i koliko često zalijevati koju biljku. Pomoći ćemo vam da bolje shvatite kako pravilno zalijevati svoje biljke.

Osim toga, uključili smo savjete o najboljim vrstama vode za vaše biljke i kako prepoznati znakove prekomjernog zalijevanja. Jednom kada počnete slijediti naše smjernice, vaša biljka se više nikada neće pokvariti.

Topla voda je bolja od tople ili hladne vode. Uz to, i topla i hladna voda mogu oštetiti biljke, pa je dobra ideja napuniti bocu za zalijevanje i imati je uvijek spremnu.

Ne zahtijevaju sve biljke istu količinu vode, pa ako niste sigurni koliko vode treba vašoj biljci, iskoristite nagoveštaje prirode. Važno je znati iz koje regije dolazi svaka biljka, jer je to dobar pokazatelj kada je u pitanju zalijevanje.

Zalivanje ujutru je bolje od zalivanja uveče. Stoga, kada su dnevne temperature više, biljke imaju priliku da se brže osuše i ispare.

Biljka koja svakog jutra cvjeta nove cvjetove raznih boja: zato je savršena za balkon

Ako se tlo nastavi sušiti i listovi počnu žutiti, možda je biljci potrebno više vode. Ako voda ne popravi situaciju, prilagodite temperaturu ili nivo svjetlosti koju biljka prima. Za balkonsko cvijeće to znači premještanje u polusjenu.

Proljetna i ljetna suša nije uvijek vidljiva golim okom i može uzrokovati velika oštećenja biljnog materijala. Ovo je vrijeme kada biljke najbrže rastu, s korijenjem raste lišće i cvjetaju cvijeće. Tada biljkama treba najviše vode.

U bašti, ako nema sistema za navodnjavanje, najbolje je pustiti vodu da otiče u zemlju i dobro je natopiti. Zalijevanje crijevom je efikasno samo ako zalijevate blizu korijena. Nikada nemojte zalijevati lišće.

Uglavnom nije preporučljivo zalijevati cvijeće na listovima. Za ruže zalijevanje listova može biti pogubno jer se pepelnica može lako pojaviti i druge bolesti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *