ZNATE LI ŠTA SE DEŠAVA KAD MUHA SLETI NA HRANU – NA OVU ISTINU NISTE SPREMNI: Ovo je grozno – SKORO NIKO NE ZNA

Kada vam sleti na hranu, muha je ne pokušava pojesti, već po njoj ispušta sokove kako bi je omekšala i mogla pojesti u tekućem obliku, ali ovo čak nije najgori dio.

screenshot-21

Tjelesna tekućina koju ispušta po hrani puna je bakterija, koje se dulje zadržavaju u muhi, nego na njezinu tijelu, što znači da je puno veća šansa da se zarazite.

Postoji barem sto različitih bakterija i virusa koje muha može prenijeti, tvrdi Thomas J. Daniels, znanstvenik i direktor ekološkog laboratorija na Sveučilištu Fordham u New Yorku. Kada muha pokupi bakterije, može ih prenijeti svugdje oko sebe, a iznimka nije ni vaša hrana, čak i ako je muha na njoj boravila svega nekoliko sekundi, prenosi net.hr.https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?dnt=false&embedId=twitter-widget-0&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=982982339989913600&lang=en&origin=https%3A%2F%2Fnovi.ba%2Fclanak%2F316855%2Fznate-li-sta-se-desava-kad-muha-sleti-na-hranu-na-ovu-istinu-niste-spremni-ovo-je-grozno-skoro-niko-ne-zna&theme=light&widgetsVersion=e1ffbdb%3A1614796141937&width=550px

Koje sve mikrobe muha može prenijeti?

Neke od bolesti koje muhe mogu prenijeti prilično su opasne. Specijalist za infektivne bolesti Brent W. Laartz izdvaja Escherichiju coli, salmonelu, hepatitis A i rotavirus. Još jedna bolest koju prenose muhe jest šigeloza, koja uzrokuje proljev, visoku temperaturu i nepodnošljive bolove u trbuhu.

Ne morate odmah paničariti i bacati hranu na koju je sletjela muha. One najviše prenose zarazu ako su bile na sirovom mesu ili prljavim površinama, objašnjava dr. Laartz i savjetuje da održavate kuhinju izrazito čistom jer su tako manje šanse da se zarazite. Također, samo jedna muha na hrani neće vas zaraziti, veća je briga ako jedete negdje vani i svako malo na hranu sleti neka nova.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *