Znate li zašto su banane uvijek na prvom mjestu? Odgovor je zanimljiv

Znate li zašto su banane uvijek na prvom mjestu? Odgovor je zanimljiv
Večernji.hr piše kako su banane dostupne tijekom cijele godine i uvijek se dobro prodaju bez obzira na doba godine.

Naravno, proizvodi poput artičoka, ananasa ili avokada rangirani su abecednim redom ispred banana, ali banane su konstantno prve na ljestvici zbog svoje popularnosti i učestalosti kupnje, što znači da ih kupci ne moraju tražiti kako bi ih kupili. Već dugo piše Get To Text.

U svijetu postoji 1000 sorti banana koje se uzgajaju u 150 različitih zemalja. Banane nisu sezonsko voće jer se mogu uzgajati tijekom cijele godine, ali Ruanda ih konzumira najviše: 279 kilograma po glavi stanovnika.

Prehrambena industrija koristi ljestvicu od 7 boja za određivanje zrelosti banana, neki više vole potpuno zelene banane kuhane prije jela, dok drugi kupuju gotovo smeđe banane, koje se zbog slatkog okusa koriste u kolačima i raznim domaćim pićima. Odličan dodatak.

Čak 95 posto banana koje možemo kupiti u trgovinama su Cavendish banane, a podaci iz 2018. pokazuju da Hrvatska godišnje uveze 8,2 milijuna kilograma ovih banana. Američki trgovački lanac Walmart 2013. godine otkrio je da su banane najprodavaniji proizvod u njegovim trgovinama.

Web stranica “Science Meets Food” piše da su banane najpopularnije voće na svijetu i četvrta najvrjednija prehrambena kultura na svijetu, nakon pšenice, riže i mlijeka. National Geographic izvještava da banane čine oko 75 posto trgovine tropskim voćem, s više od 100 milijardi pojedenih godišnje. Također su i voće koje se najviše izvozi na svijetu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *