ZOVU GA UBICA SALA, UZMITE SAMO JEDNU KAŠIKU DNEVNO: Za mesec dana ćete se PREPOLOVITI, KILOGRAMI LETE KAO LUDI

Mnogi stručnjaci veruju da je pojačani metabolizam ključ za mršavljenje.Dobra vest je da postoje mnoge prirodne namirnice koje mogu pomoći ubrzati vaš metabolizam, pogotovo kada je reč o začinima.

Prema jednoj studiji gubitak težine uveliko zavisi o načinu na koji se kombinuje ishrana. Sudionici ovog istraživanja bili su podijeljeni u dvije skupine, a svaka od njih sastojala se od 44 pretilih žena. Tokom trii meseca žene iz obe grupe su dobile zdravu hranu i konzumirale su manje od 500 kalorija na dnevnoj bazi. Ono što je napravilo razliku između ishranu tih grupa su začini. Prva grupa je dobila 3 grama praha kumina dnevno, obično u kombinaciji sa 140 grama jogurta. S druge strane, druga skupina primila je jednaku količinu jogurta ali bez kumina. Na kraju studije istraživači su prikupili rezultate koji su bili više nego neverovatni! Žene iz prve skupine, koje su uzimale jogurt i kumin, izgubile su 6 kilograma više u odnosu na drugu grupu.

Začudo, prva skupina je također izgubila znatno više masnoća od druge. Prva skupina izgubila je 14,64%, dok je druga izgubila samo 4,91%. Ono što čini kumin tako delotvorinim je njegovo obilje filosterola, spoja koji sprečava nakupljanje holesterola. Mnogi znanstvenici veruju da je to razlog zašto kumin ima sposobnost da ubrza metabolizam.

BONUS RECEPT: TRIK JEDNE BOSANKE: Evo kako da napravite DOMAĆI BUREK NA KOJEM ĆE VAM SVI ZAVIDJETI – CAKA je u ovome (RECEPT)

Za kore vam je potrebno oko pola kilograma glatkog brašne.

Ferida je u nastavku dodala i malo soli, pola deci ulja te vode onoliko koliko brašnu treba.

Voda mora biti mlaka, a tijesto mekano. I onda na red dolazi noćna mora svake domaćice, razvlačenje kora. Ili kako se to u Bosni kaže – jufki.

Pri tome često dolazi do pucanja tijesta, a Ferida nam je dala nekoliko savjeta kako da to izbjegnemo, od kojih je najvažniji, ističe, da voda ne bude prehladna.

Kore za burek ili pitu se razvlače na velikoj površini, koja mora biti prekrivena plahtom. Tijesto se zatim namaže uljem i ostavi da odstoji barem deset minuta. A za to vrijeme mi se bacamo na nadjev.

“Burek je od mesa, a pite su od krumpira, sira, zelja. Imamo i miješani burek s krumpirom i mesom, no burek je kralj svih pita”, kaže Ferida.

Naša nas je Ferida, naravno, odlučila upoznati s kraljem. A on je na tron zasjeo zahvaljujući savršenoj mješavini čiste junetine, luka, soli i papra.

Nakon deset minuta nastavlja se s razvlačenjem tijesta.

Feridini pokreti su rezultat višegodišnjeg iskustva. Ali i amaterke ga s vremenom mogu svladati. Osnovno pravilo je da se kore moraju razvlačiti u prostoriji s idealnom temperaturom.

29216730-252551058618798-6280849430767377109-n
Foto: Coolinarka

Nakon što završimo stolnjak od tijesta, najprije se odrežu rubovi, a zatim se kore pune mesom, sirom, špinatom ili krumpirom i burek je spreman za pećnicu.

“Pečemo ga 30-35 minuta na temperaturi od 220-250 stupnjeva, zavisi kakve su peći, ja znam kada je gotov po mirisu”, kaže Ferida.
Ispečeni burek se na kraju zalije s malo goveđeg temeljca, dok bi se pita od sira trebala okupati u malo vrhnja za kuhanje.

Malo truda i pokoji stručni savjet – i vrijeme je za vaš prvi domaći burek. Klopa u kojoj ćete uživati, ali i izazvati zavist onih koji još uvijek misle da je razvlačenje kora naučna fantastika.

(Coolinarka)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *