KRUH… RECEPT SAM TEMELJITO IZNICAO… MORA USPJETI.

Sastojci:

Trebat će vam 2,5 dcl mlijeka, 2,5 dcl jogurta, 1 dcl ulja, 2 jaja, 2 ravne žličice soli, 2 žličice šećera, 15 g suhog kvasca i oko 900 g brašna tip 400 (ja preferiram Senčan, zeleni paket, za moje tijesto). Uz to skupite 2 žumanjka, 1 žličicu mlijeka, 1 žličicu ulja, malo maslaca za namastiti tepsiju, malo ulja da premažete zdjelu za dizanje tijesta i aluminijsku foliju da prekrijete češnjak da i on ne potamni mnogo.

priprema:

Započnite zagrijavanjem mlijeka dok ne postane mlako. Zatim umješati kvasac, šećer i 2 žličice brašna, ostaviti da kvasac nadođe (ja uvijek ostavim i suhi kvasac da nadođe…). U međuvremenu pomiješajte jaja, sol, ulje i jogurt. Ovu smjesu prebacite u zdjelu namijenjenu za miješenje kolača. Zatim dodajte mlijeko koje sadrži aktivirani kvasac. Kako bi kolač bio svijetli, prosijte brašno kako biste unijeli više zraka. Gotovo svo brašno treba dodati u mliječnu smjesu. Osobno koristim mikser za ovaj korak, iako bi bilo bolje ručno miješanje. Ja završim miješanje ručno, ali vjerujem da je prihvatljivo koristiti mikser dok se sastojci ne sjedine. Nastavite mijesiti tijesto, dodajući preostalo brašno po potrebi, što je vjerojatno. Mijesite dok tijesto ne dobije glatku konzistenciju; nema potrebe za pretjeranim miješenjem, jer će to olakšati kasnije rukovanje. Ako tijesto ostane ljepljivo, dodajte još malo brašna, ali pazite da ne dodate previše. Čistu zdjelu namazati uljem da tijesto naraste, što je moj uobičajeni način. Na kraju okrenuti tijesto u zdjeli tako da malo ulja premaže obje strane. Nedavno sam otkrila trik kako pospješiti dizanje tijesta i malo ga ubrzati. Metoda uključuje stavljanje zdjele u vrećicu, istiskivanje cijelog zraka, a zatim čvrsto pričvršćivanje vrećice.

Ova tehnika, kanda , oponaša učinak puštanja tijesta da se diže u blizini toplog štednjaka. Nakon što ste zamijesili tijesto, ponovite postupak pakiranja i pričekajte da se ponovno digne, ali ovaj put ne mora biti tako opsežan. Nakon što je tijesto naraslo, razvaljajte ga na pobrašnjenoj površini i podijelite na dva dijela. Prvi dio oblikujte u krug i stavite u namašćenu okruglu tepsiju promjera 28 cm (veličina moje tepsije, pa su za to prilagođene ove mjere). Oblikujte ga da odgovara dnu posude. Zatim uzmite drugi dio tijesta i ponovno ga podijelite na dva dijela. Od jednog od tih dijelova napravite dva manja dijela, a od drugog šest dijelova. Svih osam komada oblikujte u rolice oko 20 cm duge, pa ih ostavite da odstoje 5 minuta. Započnite tako što ćete uzeti šest jednakih komada i razvaljati ih u duljine od približno 40 cm. To će osigurati da će, nakon što su uvijene, biti dovoljne da pokriju cijelu tortu i stvore laganu kovrču ispod. Rasporedite ih kao što je prikazano na fotografijama, a zatim ispletite četiri kraja koja dobijete. Pažljivo premjestite pletenice na okrugli dio koji je već stavljen u tavu, uredno ih namjestite i uvucite krajeve ispod kruga. Što se novčića tiče, u početku sam ga previdio dodati zbog uzbuđenja da sve bude kako treba, ali sam ga kasnije uspio “ugurati” bez ostavljanja vidljivog traga. Po savjetu prijateljice Dude zamotala sam ga u foliju, iako mi je prvotna namjera bila prokuhati, što je i preporučena metoda. Međutim, budući da sam izgubio pojam o vremenu, ovo je postala brža alternativa. Neće uzrokovati nikakvu štetu . Sada razvaljajte posljednja dva komada tijesta dok ne budu dovoljno dugački da se omotaju oko kolača kada se zajedno uvijaju, ciljajući na ukupnu duljinu koja odgovara krugu polumjera 14 cm ili opsegu od približno 87,92 cm. Jednostavnije rečeno, pazite da svaki komad bude oko 10 cm duži od duljine potrebne za dovršetak kruga u tavi, što će dati najbolje rezultate. Nakon što ste razvaljali posljednja dva dijela, uvrnite ih zajedno i stavite oko ruba torte. Spojite krajeve na način koji minimalizira vidljivost šava, zatim ih nježno pritisnite uz rub posude kako biste ih bolje učvrstili, a ne samo da leže na površini. Ostavite pogaču da se diže oko pola sata. Zagrijte pećnicu na 200°C. Vilicom umutiti žumanjke s malo mlijeka i ulja. Pažljivo premažite smjesu preko božićnog češnjaka prije nego što ga stavite u pećnicu da se zapeče. Mi smo naše pekli oko 40 minuta ukupno, što uključuje i vrijeme bez folije i vrijeme s folijom. Nakon što postigne željenu razinu pečenja, pokrijte ga folijom. Zatim ostavite da se dalje peče.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *