SOČNE JUNEĆE ŠNICLE –recept od moje svekrve….NIKO NEZNA MESO OVAKO PRIPREMITI

Sastojci:

4 do 6 komada junećih šnicli,
5 do 6 češnjeva češnjaka,
sol i papar po ukusu,
1 do 2 žlice brašna
i malo vode.
Za pirjanu rižu:

1/2 glavice luka,
1/2 decilitra ulja,
1 šalica riže,
sol i papar te
3 šalice vode ili mesnog temeljca.

Priprema:

  1. Šnicle treba narezati na tanke ploške i dobro ih istući dok ne postanu vrlo tanke. Obje strane obilno posolite i dobro ih pospite brašnom.
    Zagrijte ulje i brzo pržite odreske dok ne porumene. Nakon što su lijepo porumene, prebacite ih na tanjur ostavljen sa strane.
    Nakon što smo sve popržili, na ulje dodamo sitno nasjeckani češnjak i kratko ga popržimo. Brzo ulijte malo vode, pa začinite solju i paprom. Zatim umiješajte povrće i vratite šnicle u umak.
  2. Pustite ih da lagano krčkaju minimalno sat i pol, a najviše dva sata, dok meso potpuno ne omekša i skoro se počne raspadati (međutim, ne smije se potpuno raspasti; koristite vilicu ili nož test na nježnost).
  3. Povremeno promiješajte kuhinjskom žlicom da se ne zalijepi za dno posude, a po potrebi dodajte vode.
  4. Isperite rižu u vrućoj vodi ili ako ima glazuru, potpuno preskočite proces pranja.
  5. Zagrijte ulje pa dodajte luk da se poprži; kad požuti dodati opranu rižu i pirjati uz stalno miješanje. 8. Kad primijetite da se riža počinje lijepiti za dno posude u kojoj se kuha, ulijte vodu ili temeljac i dodajte začine.
    Nakon što je riža kuhala pet minuta, isključite vatru, dobro je pokrijte i ostavite da se sama kuha na pari.
    Porcija
    Ove šnite idealno pristaju uz svježu zelenu salatu ili matovilac te nadopunjuju pivo i bijelo vino. Dosljedno pripremam rižu na ovaj način, pazeći da se nikad ne prekuha ili raskuha; ostaje neljepljiv, svako zrno se razlikuje od ostalih. Omjer vode (ili temeljca) i riže 3:1 je ključan. Kada mjerite rižu, ista mjera treba vrijediti i za vodu. Jedna šalica od 2,5 dl daje dovoljno riže za četiri osobe.

BONUS ČLANAK:

Osjećate li pucanje kože, grčeve ili gubitak kose?

Kako biste osigurali zdravu prehranu i osigurali svom tijelu potrebne hranjive tvari, obratite pozornost na ono što vaše tijelo komunicira. Ako primijetite određene promjene na koži, to može biti znak da imate manjak određenih vitamina ili minerala. Ovo su znakovi na koje treba obratiti pozornost.

Koža oko rubova usana može popucati, što ukazuje na nedostatak željeza, cinka i određenih vitamina B skupine, točnije B3, B2 i B12. Ovaj problem se često pojavljuje kod vegetarijanaca, jer njihov izbor prehrane možda ne osigurava dovoljne količine ovih esencijalnih hranjivih tvari.

Preporuka:

Povećajte unos blitve, kikirikija, mahunarki poput leće, peradi, lososa, tune, jaja, školjki i rakova. Vitamin C pospješuje apsorpciju željeza i pomaže u borbi protiv infekcija. Kombinirajte ove namirnice s povrćem kao što su brokula, crvena paprika, kelj i cvjetača.

Crveni osip na licu, koji se može pojaviti i na drugim područjima, uz gubitak kose, ukazuje na nedostatak vitamina B7, koji se obično naziva vitaminom za kosu. Konzumacija sirovih jaja dovodi vas u opasnost jer protein koji se nalazi u njima, poznat kao avidin, sprječava sposobnost tijela da apsorbira biotin.

Preporuka: U prehranu uvrstite više kuhanih jaja (kuhanjem se smanjuje avidin), lososa, avokada, gljiva, cvjetače, soje, oraha, malina i banana.

Ako primijetite crvene ili bijele kožne promjene koje podsjećaju na akne na područjima kao što su lice, ruke, bedra i stražnjica, to može ukazivati ​​na nedostatak esencijalnih masnih kiselina i vitamina A i D. Da biste to popravili, unesite više lososa i sardina u svoj prehrani, zajedno s orašastim plodovima poput oraha i badema, kao i sjemenkama poput lana i konoplje. Za povećanje vitamina A fokusirajte se na konzumiranje više zelenog povrća, uključujući mrkvu, slatki krumpir i crvenu papriku, koji su bogati beta karotenom koji tijelo pretvara u potrebni vitamin. Osim toga, provođenje samo 10 minuta na suncu može povećati razinu vitamina D.

Manjak vitamina B, uključujući folnu kiselinu (B9), B6 ​​i B12, može dovesti do osjećaja trnaca i žarenja u rukama, nogama ili drugim dijelovima tijela. Ovaj nedostatak vitamina izravno je povezan s problemima perifernih živaca. Osim toga, ovi se simptomi mogu pojaviti zajedno s tjeskobom, depresijom, anemijom, umorom i hormonskom neravnotežom.

Preporuka: Uključite u prehranu špinat, šparoge, ciklu, grah, jaja, školjke, rakove i perad.

Grčevi mišića i oštri bolovi u prstima, zglobovima, svodovima stopala, nogama i leđima ukazuju na nedostatak magnezija, kalcija i kalija. Redovito vježbanje može dovesti do većeg gubitka ovih minerala, kao i vitamina B skupine topljivih u vodi, zbog značajnog znojenja.

Prijedlog: Povećajte unos banana, badema, lješnjaka, tikvica, trešanja, jabuka, grejpa, brokule i tamnog lisnatog povrća poput kelja i špinata.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *