BRUSNICA SPRIJEČAVA INFEKCIJE MOKRAĆNIH KANALA, ČUVA SRCE, KORISNA ZA OSOBE KOJE BOLUJU OD DIJABETESA TIPA 2: Evo kako se pravilno pravi ČAJ OD BRUSNICE!

Brusnica je prepuna vitamina C, A i E, zatim minerala – kalcijuma, kalijuma, magnezijuma i gvožđa, a njeni pozitivni efekti na zdravlje su višestruki, piše Lepa i Srećna.

1. Snižavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti

Sušene brusnice sadrže polifenole sa antiupalnim svojstvima, koji pomažu u smanjenju hipertenzije i sprečavaju nakupljanje trombocita, što umanjuje rizik od kardiovaskularnih problema.

2. Sprječavaju infekcije mokraćnih puteva

Konzumiranjem brusnica u organizam unosimo veliku dozu proantocijanidina, a to su antioksidanti koji sprečavaju da se bakterije koje uzrokuju infekciju zalijepe za zidove mokraćnih kanala.

3. Korisne su za osobe koje boluju od dijabetesa tipa 2

Brusnice imaju niži glikemijski indeks, iz razloga što nemaju dodatnog šećera, ili im je dodata mala količina šećera, pa samim tim dolazi do manje reakcije na insulin.

4. Pomažu u očuvanju zdravlja zuba i desni

Ova biljka sadrži element koji sprječava bakterije da se vežu za zube, a takođe pomažu i u spriječavanju bolesti desni.

5. Poboljšavaju pamćenje i usporavaju razvoj demencije

Istraživanja britanskih naučnika pokazala su da je svakodnevna konzumacija šake brusnica znatno uticala na poboljšano pamćenje ispitanika kada se radilo o svakodnevnim događajima (vizuelno epizodično pamćenje), na funkcionisanje neuronske mreže i na isporuku krvi u mozak (perfuzija mozga).

Brusnica se može konzumirati u sušenoj varijanti, u kapsulama, kao čaj ili kao sok.

Čaj se priprema tako što se jedna čajna kašičica ploda prelije sa 2,5 dl ključale vode, ostavi se poklopljeno do 15 minuta, zatim se procedi i pije se do tri puta dnevno. Kada je riječ o soku, za prevenciju su dovoljne dvije čaše nezaslađenog soka brusnice dnevno.

Brusnica se ne preporučuje osobama koje piju lijekove protiv zgrušavanja krvi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *