Da li osećate jak miris urina kada ustanete iz šolje? To nije UTI, to je nešto opasnije, i od toga vam je dosta!

Nije uvijek u pitanju infekcija mokraćne bešike, pa ako ponekad primijetite da vam urin miriše malo jače nego inače, znat ćete šta bi to moglo biti.

Loši mirisi obično nisu problem koji se ne može riješiti.

  1. Ako ste dehidrirani

Jednostavno je – ako pijete dovoljno vode, vaš urin je svijetložut i normalnog mirisa, dok je kada ste dehidrirani vaš urin crn i smrdljiv – zbog prevelike koncentracije uree jer se ne razrjeđuje vodom.

  1. Ako jedete bilo koju od sljedećih namirnica

Jeste li ikada primijetili da vam urin jako smrdi nakon što ste pojeli šparoge? Ili možda tek sada shvatate zašto. Naime, šparoge, bijeli luk, sjemenke piskavice, prokulice, namirnice bogate proteinima i kari, vaš urin će mirisati drugačije nakon konzumiranja ovih namirnica.

  1. Ako pijete previše kafe

Kafa sadrži poseban sastojak koji se dobija iz prženih zrna kafe.Ovaj sastojak će ostati u našim organima u malim količinama, ali ako popijete previše kafe a premalo vode, on će ostati u probavnom sistemu u većoj koncentraciji.Na način. Zbog toga vam urin smrdi.

  1. Ako postoji upala

Sladak miris amonijaka koji prati učestalo mokrenje tamnijeg urina je znak da morate da se obratite lekaru jer imate infekciju mokraćnih puteva.

  1. Ako ste već počeli uzimati lijekove

Antibiotici koji povećavaju koncentraciju gljivica u tijelu mogu uzrokovati loš miris urina. Ali obično nestaje nakon izlječenja, a kod žena može dovesti i do gljivične infekcije u vaginalnom području.

Multivitamini također odaju karakterističan miris, a ako su bogati vitaminima B, vaš urin može biti malo više neonske boje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *