Da li primjećujete ove promjene na svom licu ili vratu: Šta vam doktor kaže šta vam se dešava

Slične promjene mogu nastati i na koži zbog alergijskih reakcija i loše higijene

Dr Dejan Jonev, pedijatar Doma zdravlja Čukarica, rekao je da se virusni osip pojavljuje na stopalima, rukama, trupu, licu i vratu.

Kako razlikovati infekciju od koprivnjače?

U ovom slučaju je očito da se radi o infekciji, a dijete obično ima i druge simptome.

Kod djece su promjene na koži često posljedica alergijske reakcije.

Letonske vlasti pozivaju građane da preurede podrume u skloništa
čitaj više
„Najčešća je alergija na hranu, u tom slučaju se razvija koprivnjača“, kaže dr Jonev.

Donekle je sličan osipu po tome što se može pojaviti na različitim dijelovima tijela, a promjene mogu spontano nestati s jednog mjesta i pojaviti se na drugom. Jedini tretman je izbacivanje određene hrane iz vaše prehrane.

Kako prepoznati alergije?

Osim osipa, ljekari ističu da na djecu sa alergijama treba posumnjati i ako imaju simptome kao što su curenje iz nosa, svrab, peckanje očiju, suhi kašalj, nadražujući kašalj, dugotrajan kašalj, peckanje, crvenilo i otok oko usta . Svrab, poremećaj spavanja i osjećaj nedostatka zraka.

Kada se kod djeteta pojavi tačkasti, žućkasti osip koji je vidljiv na raznim područjima, posebno na trupu, radi se o promjeni kože uzrokovanoj lošom higijenom.

– Ova situacija je danas prilično retka, ali se dešava – kaže dr Jonev. Bakterije stafilokoka koje se prirodno pojavljuju na koži mogu se razmnožavati, pa ako se vaše dijete češe, može se razviti veći problem. Bez obzira na to, sapun i voda i antibiotska krema mogu riješiti ovaj zdravstveni problem.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *