Da li vam ruke otiču, da li vas boli glava, da li ste stalno žedni? Obavezno pretjerajte sa ovom hranom!

Da li vam ruke otiču, da li vas boli glava, da li ste stalno žedni? Obavezno pretjerajte sa ovom hranom!
Ovo je često skriveni problem!

Sol je odlična za naše tijelo i vrlo korisna, ali samo ako se koristi umjereno. Iako pazite da u hranu ne dodate previše soli, ako se javi jedan od ovih pet jasnih signala iz vašeg tijela, vrijeme je da drastično smanjite unos ovog začina i povećate unos svježeg povrća, voća i naravno, unos vode!

  1. Otečene ruke

Niste se ugojili ni gram, a u to ste 100 posto sigurni, ali još uvijek ne možete skinuti prsten sa prsta. To je zato što zbog prekomjernog unosa soli tijelo duže zadržava vodu, pa prvo počinju da otiču ruke i stopala.

  1. Suva usta

Žeđ je dobro poznati simptom prevelike količine soli, ali prava žeđ se zapravo javlja nakon što je tijelo već poslalo mnoge upozoravajuće znakove dehidracije. Jedna od njih su svakako suha usta i nedovoljno pljuvačke, što znači da morate hitno popiti čašu vode. Ako se ovo dešava često, to je znak da unosite premalo tečnosti i da jedete previše slane hrane.

  1. Glavobolja

Možda nećete razmišljati o tome da vam glava eksplodira od previše slane hrane, ali onda razmislite o tome šta ste prije jeli. Previše soli u tijelu i njena povezanost s visokim krvnim pritiskom i glavoboljama, posebno kada vam se čini da će vam glava eksplodirati. Zato, ako patite od ovakvih glavobolja, jedite manje soli!

  1. Često idete u toalet

Pijenje puno vode može vas natjerati da češće idete u toalet, ali i sol. Možda nećete vjerovati, ali istina je, jer ako soli ima previše, bubrezi moraju raditi prekovremeno kako bi izlili sol iz organizma, pa će vam se često doći do toaleta. hitno.

  1. Vaš mozak ne radi

Zbog dehidracije koja se javlja nakon konzumiranja velikih količina soli, mozak više ne radi kako treba. Jednostavno – potrebno mu je više kisika da bi savršeno funkcionirao. Ljudi koji jedu previše soli imaju više poteškoća u rješavanju zagonetki, imaju problema s pamćenjem tačnih odgovora, a čak imaju i problema s prisjećanjem nekih uspomena.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *