Zato je važno svako veče pre spavanja pojesti kašiku meda: sadrži 1 hormon koji čini čuda za organizam

Med sadrži nutrijent koji se zove triptofan, hormon koji nam pomaže da se opustimo i signalizira tijelu da je “vrijeme za spavanje”.

Med sadrži nutrijent koji se zove triptofan, hormon koji nam pomaže da se opustimo i signalizira tijelu da je “vrijeme za spavanje”.

Oženjeni sijamski blizanci saznaju šta je njena sestra radila dok je imala seks sa mužem: Ljudi totalno šokirani šokantnim objašnjenjem

Udala se za šeika i preživjela pakao: pobjegla od njega jer se plašila za svoj život, uslijedio je teror i tu je ona danas
Ponekad se probudimo usred noći jer je našem mozgu potreban glikogen, koji pokreće nadbubrežne žlijezde da oslobađaju adrenalin i kortizol iz tijela. Srećom, med sadrži glikogen, pa kašičica prije spavanja može pomoći da se spriječi nalet adrenalina i osigura dobar san.

Visok krvni pritisak je jedan od faktora koji doprinosi nastanku srčanih oboljenja. Med sadrži antioksidans za koji se pokazalo da snižava krvni pritisak, pa je ispijanje kašike meda pre spavanja jednostavan način za kontrolu krvnog pritiska.

Trigliceridi su vrsta masti koja se nalazi u krvi. Visok nivo triglicerida povećava rizik od dijabetesa i srčanih bolesti. Med je povezan sa snižavanjem triglicerida u tijelu – čini ih saveznikom u čišćenju nepotrebnih masti iz krvi.

Med ima antibakterijska svojstva koja jačaju vaš imunitet, čineći vas otpornijim na infekcije uzrokovane bakterijama, gljivicama i mnogim virusima.

Ubrzava metabolizam i stvara termogeni učinak. To znači da poboljšava cirkulaciju krvi, podižući tjelesnu temperaturu i olakšavajući sagorijevanje masti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *