Dr. RADMILA ŠEHIĆ upozorava: Samo jedna stvar ubija bakterije u mesu, nemojte je preskočiti

Doktorica Radmila Šehić u 150-minutnom programu govori kako možemo odrediti što jedemo i koliko nam je meso važno u ishrani.

“Prvo bih vam rekao što bi moglo biti najkorisnije za ljude kako bi znali da je meso vrlo, vrlo važna namirnica. “To je izuzetno važna hrana jer je protein, zapravo je neophodan Važan izvor aminokiselina, možda čak i važniji od meso kao izvor vitamina B12”, kaže dr. Šehić.

Prema njezinim riječima, vitamin B12 iznimno je važan za rad živaca, mozga i metabolizma, a iako kvasac sadrži velike količine vitamina B12, meso je ipak obilnije tim vitaminom. Ona dodaje da ljudi koji slijede vegansku ili vegetarijansku prehranu moraju nadoknaditi ovaj važan vitamin na druge načine.

“Ne znamo koliko je meso stajalo niti koje je meso pripremljeno. Znamo da je meso koje se inače prodaje dobro čuvano u hladnjaku na dva Celzijeva stupnja”, objasnio je liječnik.

Koje mjere opreza možemo poduzeti pri kupnji mesa? Prvo, liječnici preporučuju da pogledate boju mesa. Ovo je prvi znak ako je barem jedan dio ili neki dijelovi mesa promijenio boju.

“Meso je počelo izgledati ovako, uočeno je. Ako ga tako kupite i otvorite, bit će ljepljivo i vlakna će se povući. I samo budite oprezni! Treća stvar je promjena u miris”, dodala je.

Nadalje, ne treba zaboraviti važnost toplinske obrade. Kako je rekao dr. Šehić, bakterije se ubijaju kada temperatura pređe 75 stepeni Celzijusa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *