Evo kako da provjerite jeste li kupili lažni pirinač: Ako primijetite ovo, bacite ga

U medijima se s vremena na vrijeme pojavljuju vijesti o krivotvorenju hrane, pa možemo pročitati kako nas upozoravaju na opasnost od lažne riže koja se ilegalno pravi od krompirovog brašna i plastičnih komada u nekim azijskim zemljama. Prodaje se iu EU.

Možda vam to nikada ne padne na pamet, ali, da, kao što vidite, postoji lažni pirinač. Uglavnom je riječ o pirinču uvezenom iz Laosa. Prema naturalnews.com, ova sorta se zove “vuchang” i vjerovali ili ne, praktički je napravljena od plastike!

Zapravo, da budemo precizniji, radi se o mješavini krompirovog brašna, sintetičke smole i najlona, ​​sa dodanim začinima kako bi imali okus pravog pirinča. Iako nema podataka da se ova namirnica prodaje u evropskim prodavnicama, možemo saznati koju vrstu pirinča kupujemo bez plaćanja. To možete provjeriti pomoću nekoliko jednostavnih metoda.

test vode

Sipajte kašiku nekuvanog pirinča u čašu vode. Ako potone, jestivo je, ako pluta, nejestivo je.

test požara

Zapalite malo šibicom. Ako osjetite karakterističan miris zapaljene plastike, to znači da plastika više nije u upotrebi.

kombi

Drugi način da provjerite kvalitet riže je da je sameljete u mužaru. Ako je prah bijel, pirinač je dobar, ako je svijetložut, bacite ga.

Testiranje kalupa

Stavite pirinač u posudu, zatvorite i držite na toplom mestu. Ako je u pitanju prava riža, nakon nekoliko dana primijetit ćete pojavu plijesni. Ako se plijesan ne pojavi, nešto nije u redu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *