KAD IZBACITE HLJEB IZ ISHRANE, VAŠEM TIJELU SE DESE 3 STVARI: Provjerite koje

Hljeb je mnogim ljudima omiljena namirnica i teško mogu zamisliti obroke bez njega, no poznato je da utječe na kilažu.

Često od osoba koje su odlučile smršavjeti čujemo da izbacuju kruh iz prehrane jer tako ubrzavaju gubitak kilograma.

Gubitak kilograma uzrokovan nakupljanjem vode u organizmu
Hljeb je prepun ugljikohidrata, a njihovo naglo izbacivanje odrazit će se na tijelo te će dovesti do gubitka kilograma. Ipak, nije riječ o ekspresnom mršavljenju već o nestanku vode koja se nakuplja u tijelu.

Tijelo skladišti ugljikohidrate u obliku glikogena, mliječne kiseline koja skuplja vodu. Svaki gram ugljikohidrata zadržan u tijelu, zadržava i veže tri do četiri puta više vode od svoje težine.

Manja potreba za hranom
Poznato je da ugljikohidrati uzrokuju nagli porast i skok šećera u krvi, koji potom naglo opada, a to izaziva osećaj gladi i potrebu za hranom. Ovo je još jedan od razloga zbog čega kruh utječe na kilograme budući da je prepun ugljikohidrata.

To ne znači da u potpunosti trebate izbaciti kruh iz prehrane, već samo da prazne kalorije i bijeli kruh zamijenite onim koji je napravljen od cjelovitih žitarica koje reguliraju i balansiraju šećer u krvi.

Više energije i bolja probava
Bijeli hljeb, za razliku od crnog ili integralnog, ne sadrži vlakna koja su preko potrebna za normalan rad crijeva i probave. Takva hrana uzrokuje zatvor i probleme s probavom. Nakon što izbacite bijeli hljeb iz jelovnika i u svakodnevnu prehranu uvrstite cjelovite žitarice, probava počinje normalan i olakšan rad.

Isto tako, ugljikohidrati su hrana i gorivo za mozak. Ako je ono kvalitetno, mozak radi normalno, bez poteškoća, ali ako hrana za mozak nije zdrava, tijelo reagira negativno pa se javlja osjećaj malaksalosti i umora.

I nutricionistkinja Kacie Barnes ističe da je važno unositi ugljikohidrate u tijelo u umjerenim količinama i to je stvar koju ne smijete zaboraviti.

„Uključivanjem ovih namirnica u prehranu unijet ćete dovoljno vlakana, željeza, folata i magnezija, bit ćete siti i imat ćete dovoljno energije. Zapamtite da nijedna hrana nije sama po sebi loša, važno je samo imati ravnotežu i odrediti koji su dijelovi najbolji za vas“, ističe Barnes.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *