Kako biste svoje vrtno cvijeće zaštitili od visokih temperatura, nije dovoljno samo redovito zalijevati.

Kako biste svoje vrtno cvijeće zaštitili od visokih temperatura, nije dovoljno samo redovito zalijevati.

Ovo je jedini način da ih spriječite da uvenu! Izvor stil-kurir.rs, koji je prije tri godine imao 674 pregleda, donosi ovu vrijednu informaciju.
Za biljke u vrtu, sunce i intenzivna toplina mogu biti nevjerojatno iscrpljujući, čak i za one sorte koje se obično slabo održavaju i mogu podnijeti visoke temperature. Kada se suočite s ekstremnim uvjetima, ključno je prilagoditi se i posvetiti dodatnu pažnju njezi ovih biljaka.

Otkrijte vrijedne savjete Erike Chernoh, hortikulturistkinje pri Sveučilišnoj službi države Oregon, koji će vam pomoći da svoje biljke držite na otvorenom čak i po vrućem vremenu.

Kako biste osigurali da biljke imaju dovoljno mogućnosti da apsorbiraju potrebnu vlagu prije nego što dođe najveća vrućina, preporučljivo je zalijevati ih ujutro.

Osigurajte da voda prodre duboko u tlo, dosežući minimalnu dubinu od 15 centimetara. Lišće služi kao pouzdan pokazatelj za određivanje kada biljke trebaju zalijevanje, jer će vidljivo uvenuti. Pažljivo pratite svoje biljke i ako primijetite da lišće počinje opadati, vrijeme je da im osigurate vodu. Druga metoda je iskopati rupu uz biljku, otprilike dva do tri centimetra duboku, kako bi se procijenila razina vlažnosti. Osim toga, važno je uzeti u obzir da biljke u pjeskovitom tlu zahtijevaju češće zalijevanje u usporedbi s onima u glinenom tlu, jer glina zadržava vodu dulje od pjeskovitog tla.

Kada koristite kantu za zalijevanje, važno je usmjeriti vodu prema dnu biljke, držeći je blizu tla.

Kad je riječ o biljkama, učestalost zalijevanja ovisi o tome jesu li u visećim ili prizemnim posudama, s tim da je za prve potrebno češće zalijevanje. Da biste utvrdili je li potrebno zalijevanje, jednostavno umetnite prst u tlo i provjerite je li tlo suho. Osim toga, u najtoplijem dijelu dana preporučljivo je viseće posude za cvijeće premjestiti u zasjenjeni prostor.

Kako bi se smanjilo isparavanje vode, preporuča se nanošenje sloja malča oko biljaka, što se može postići korištenjem materijala poput slame, komposta ili razgrađenog stajnjaka.

Za zaštitu posebno cijenjenih biljaka upotrijebite posebno dizajniranu tkaninu koja će služiti kao zaštitni štit. Sastavite okvir i ogrnite ga tkaninom, pazeći da ne dolazi u izravan kontakt s biljkama kako biste omogućili nesmetan protok zraka. Naime, temperatura ispod sjene može pasti i do 10 stupnjeva.

U vrijeme visokih temperatura preporučljivo je suzdržati se od aktivnosti koje potencijalno mogu dodati stres biljci, poput presađivanja, rezidbe ili primjene gnojiva.

Kada se brinete za sadnice, važno je zapamtiti da ih premjestite u zasjenjeno područje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *