KAKO DA SAGORITE VIŠE KALORIJA PREKO ZIME I POBOLJŠATE METABOLIZAM: 4 prednosti vježbanja na hladnoći

Zimski su se mjeseci oduvijek činili kao prepreka za treninge, ali znanost nam daje mnogo razloga da pobijedimo hladnoću
Zimski su se mjeseci oduvijek činili kao prepreka za treninge, ali znanost nam daje mnogo razloga da pobijedimo hladnoću

Godinama je hladno vrijeme bilo nešto što smo izbjegavali – zašto se smrzavati kad se možemo sklupčati na kauč uz knjigu i šalicu toplog kakaa? Ali u posljednje vrijeme hladnoća je u trendu. Hladni tuševi su u modi, s nevjerojatnim prednostima poput ublažavanja simptoma depresije i poboljšanja imuniteta. Možda ste oduvijek na hladno vrijeme gledali kao na prepreku, ali to je samo zato što niste imali prave informacije!

  1. Hladno vrijeme pomaže vam da sagorite više kalorija

Pohranjujemo nekoliko različitih vrsta masnoće u našim tijelima: bijele i smeđe masne stanice su dvije za koje biste trebali znati. Dok bijela mast pohranjuje dodatnu energiju, smeđa masnoća sagorijeva energiju kako bi stvorila toplinu i upravljala tjelesnom temperaturom, piše mindbodygreen.com. U procesu održavanja tjelesne temperature, smeđa mast nam pomaže sagorjeti više kalorija, a može čak pomoći i kod regulacije apetita.

  1. Niže temperature bolje su za vježbe izdržljivosti

Izdržljivost se svodi na našu sposobnost da izdržimo aerobnu tjelovježbu tijekom određenog vremenskog razdoblja. Kako se ispostavilo, temperatura igra značajnu ulogu. Studije su pokazale da toplije temperature mogu ometati performanse izdržljivosti, dok razumno niske temperature mogu biti od koristi. Istraživanja su pokazala da su temperature od 10 do 12 Celzijevih stupnjeva optimalne za izdržljivost.

  1. Hladnije vrijeme pozitivno utječe na metabolizam

Naš metabolizam igra veliku ulogu u našim fitnes ciljevima, jer je odgovoran za osiguravanje energije koja nam je potrebna za trčanje, skakanje… Kako se smeđa mast u našem tijelu aktivira na nižim temperaturama, ona razgrađuje šećer u krvi i molekule masti kako bi stvorila toplinu. Pritom smeđa mast može stvoriti zdrave metaboličke promjene, što može biti od pomoći kod dijabetesa i drugih metaboličkih poremećaja.

  1. Niže temperature dokazano doprinose boljoj moždanoj funkciji

Postizanje ciljeva je fizičko i mentalno putovanje (osobito u svijetu punom smetnji). Neke studije i teorije su pokazale da je potrebno više energije (glukoze) da bi se naše tijelo ohladilo nego zagrijalo. To znači da niža tjelesna temperatura daje našem mozgu pristup većoj količini glukoze, koja potiče našu cjelokupnu funkciju mozga. Druga studija je potvrdila da je naše radno pamćenje zapravo bolje na nižim temperaturama.

izvor: sensa.story.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *