Kako se riješiti mrava? Donosimo nekoliko učinkovitih i prirodnih savjeta

Iako su mravi jedni od najkorisnijih kukaca na svijetu i jedni od najvrjednijih, često smetaju ljudima kada počnu ulaziti u kuće i stanove. Kako biste ih spriječili u svoj životni prostor, poslužite se nekoliko trikova.

Mravi su vrlo pametne, snalažljive i marljive životinje, a mogu nositi terete 50 puta teže od vlastitog tijela. Neke vrste čak štite biljke u zamjenu za hranu i sklonište, ali nismo previše sretni kada ih vidimo kako ulaze u naše domove jer se vrlo brzo šire.

Vole jesti ostatke hrane, posebno slatkiša, i mogu se provući kroz najsitnije pukotine kako bi bilo gdje stigli. Postoji mnogo vrsta mrava na svijetu – neki su štetočine, a neki samo rade svoj posao, ali su smetnja za nas ljude.

Ako uspiju sviti gnijezdo u vašoj kući, nećete ih se tako lako riješiti. Na tržištu postoji mnogo sredstava protiv mrava i drugih insekata, ali zbog otrovnih sastojaka koje sadrže nisu najsigurnija za korištenje, pogotovo ako imate kućne ljubimce.

Kako se riješiti mrava prirodnim putem?
Da biste ih izbacili iz svog doma, morate se riješiti kraljice, a potom i cijele kolonije. U kuhinji već imate nekoliko namirnica koje mravi ne podnose.

Na primjer, ovo su:

1. cimet
Mravi ne vole miris cimeta, pa ga pospite po svim kutovima, pukotinama i stazama koje koriste. Ako ustanovite da ih više nema, vaš posao je gotov.

2. Sok od limuna
Nijedna životinja ne voli sok od limuna, čak ni mravi. Svježe iscijeđenim limunovim sokom prelijte mravinjake ili staze kojima putuju. Ako trenutno nemate limun, možete koristiti i limunsku kiselinu pomiješanu s vodom.

3. Kava
Kava također ima jak miris koji nervira mrave. Pospite mljevenu kavu gdje primijetite da se mravi skupljaju. Postoji velika šansa da više nikada neće ići tim putem.

4. Bijeli ocat
Bijeli alkoholni ocat bolji je u čišćenju kuhinjskih površina od jakih kemikalija, a jednako je učinkovit i u rješavanju mrava. Pomiješajte ocat i vodu i tom kombinacijom poprskajte sva važna mjesta u kući.

5. Kuhinjska sol
Pomiješajte nekoliko žlica kuhinjske soli s kipućom vodom i ostavite da se tekućina ohladi. Zatim ga ulijte u bocu s raspršivačem i poprskajte po svim kutovima, ulaznim vratima, prozorima i drugim površinama na kojima se skupljaju sitne neugodnosti.

6. Soda bikarbona
Soda bikarbona, kao i sol, mravi su nepodnošljivi. Pospite ih izravno gdje ih nađete i ostavite nekoliko dana. Nakon toga ga uklonite usisavačem.

Osim gore navedenih savjeta, važno je pridržavati se i sljedećih savjeta:

Redovito čistite svoj dom, usisavajte i brišite površine koje često koristite
Instalirajte odvlaživač zraka u posebno vlažnim prostorijama, kao što su kupaonice
Čuvajte namirnice poput soli, šećera, brašna itd. u staklenim posudama
Nakon tretiranja područja na kojem su se okupili mravi, nemojte ga čistiti niti prati najmanje dva dana. Možda ćete morati ponoviti ovaj postupak jednom ili više puta. Sretno!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *