Tajna najmekanijeg tijesta: Uz ova tri sastojka pecivo će biti kao iz pekare

Većina domaćica traga za tajnim receptom za najmekanije tijesto baš kao iz pekare, a tri sastojka će vam pomoći da ostvarite željene rezultate.

Iskusni pekari otkrili su pomoću kojih sastojaka će vam tijesto, a kasnije i peciva biti ukusna i meka kao iz pekare.

Škrob

Iskusni pekari znaju da je ovaj proizvod u stanju da transformiše tijesto, značajno poboljšavajući njegovu strukturu. Činjenica je da obični škrob pomaže da tijesto postane prozračnije i lakše. Pored toga, peciva u koja je dodat ovaj sastojak duže ostaju mekana. Škrob se može dodati direktno u brašno. Za standardnu porciju tijesta bit će dovoljno 30 grama.

Griz

Ovaj sastojak će zaista transformisati svako pecivo i zbog njega će ono biti kvalitetnije i ukusnije. Takođe, griz je u stanju da oslobodi tijesto od viška vlage, koja može pokvariti gotovo pecivo. Potrebna vam je samo 1 kašika. Inače, kolači ili peciva u koja se dodaje griz duže ostaju sveža.

Mlijeko

Ako pripremate s kvasnim tijestom, onda mlijeko treba da pomiješate sa kvascem. Ono ne smije biti vruće ili hladno, nego toplo. Tijesto će biti ukusnije ako kvasac pomiješate sa mlijekom, a ne vodom i imat će ljepšu boju. Zahvaljujući mlijeku skoro pecivo dobija fantastičnu koricu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *