Kako vrlo brzom i učinkovitom kućnom metodom ukloniti hrđu sa vrata i prozora, bez hemikalija i bez potrebe da ih farbate.

Čak i ako su željezna vrata adekvatno zaštićena slojem boje, vlaga na kraju nađe svoj put unutra, obično kroz pukotine u boji uzrokovane širenjem/skupljanjem metala u toplim ili hladnim vremenskim uvjetima, ali i u dijelovima koji su podložni kontaktu. Tako nastaje hrđa, a u ovom blogu dajemo vam odgovor na pitanje kako ukloniti hrđu sa željeznih vrata.

Kako ukloniti hrđu sa željeznih vrata,a isto tako mozete i sa prozora?
Hrđa se može naći čak i na potpuno novim vruće pocinčanim vratima kada imaju takozvane “klopke za koroziju”, što znači preklapanje dviju površina, kao što je slučaj kada se dodaju klinovi i drugi ukrasni elementi. U tim slučajevima spojna površina nije zaštićena bojanjem ako prorezi za spojke nisu kontinuirano zavareni tako da zabrtve donju površinu. Stoga se hrđa mora potpuno ukloniti sa željeznih vrata. Sljedeći korak je zaštita vrata uz nanošenje odgovarajućeg sredstva protiv hrđe i završni sloj boje.

Stvari koje će vam trebati
Žičana četka

WD-40® Višenamjenski proizvod

Šmirgl papir

Krpa

Bušilica opremljena rotirajućom četkom

Četka za boce

Skidač boje

Kist za farbanje

Nož

Strugalica

Plinska baklja

Korak 1
PROVJERITE RAZINU HRĐE
Kako biste svjesno odlučili što trebate raditi na željeznim vratima, prvo morate ispitati stupanj hrđe. U osnovi postoje tri razine pogoršanja:

Pojava tu i tamo zahrđalih područja s ponešto dizanja boje;
Prilično velika zahrđala područja s potpunim nedostatkom boje;
Površina u cijelosti ili gotovo u cijelosti prekrivena hrđom s manjim ili većim oštećenjem površine i podizanjem metalnih ljuskica.
Radovi koje treba obaviti za uklanjanje hrđe prilično su različiti ovisno o razini.

Korak 2
RASPRŠENE MRLJE OD HRĐE NA ŽELJEZNIM VRATIMA
Ovo je najpovoljnija situacija. Sve što trebate učiniti kako biste mogli ukloniti hrđu sa željeznih vrata je obraditi područja oštećena hrđom, ostavljajući preostalu površinu na miru. Snažno trljajte žičanu četku preko zahrđalih dijelova. Nakon četkanja, završite s uklanjanjem hrđe brusnim papirom srednjeg zrna (br. 240-280) kako biste temeljito očistili dio. Kada su cijela vrata obrađena, četkom uklonite svu prašinu. Najbolji način da završite ovaj korak je da poprskate WD-40 Višenamjenski proizvod na dijelove na kojima ste radili, a zatim prijeđete preko njih krpom.

Korak 3
PODRUČJA HRĐE U ŠIRENJU
U ovom slučaju trljanje vrata žičanom četkom nije dovoljno, a i trajalo bi jako dugo i bilo bi naporno. Morat ćete koristiti bušilicu opremljenu rotirajućom četkom. Ovisno o obliku površine na kojoj trebate raditi, odaberite četku koja vam najviše odgovara po obliku i veličini: u obliku diska, u obliku šalice, okrugla. Bušilica je vrlo učinkovita: najbolje je koristiti srednju radnu brzinu kako bi se bušilicom lako upravljalo i kako biste izbjegli potencijalno opasne situacije. Osim hrđe, boju treba ukloniti nekoliko centimetara s nehrđalog područja. Koristite četku malog promjera za detalje vrata i na najužim mjestima. Ostalo je još toga za učiniti nakon bušilice. Morat ćete prijeći preko područja brusnim papirom, zatim ga očistiti, poprskati malo WD-40 i zatim prijeći preko njega krpom.

Korak 4
POVRŠINA SKORO U POTPUNOSTI ZAHRĐALA I OŠTEĆENA
Ovo je nedvojbeno najozbiljnija situacija. Kako biste mogli ukloniti hrđu sa željeznih vrata, u ovom slučaju morat ćete učiniti mnogo posla. Nakon prvog općeg prolaska rotirajućom četkom za uklanjanje “najveće hrđe” i metalnih ljuskica koje se već podižu, najbolje je razmisliti o tome hoćete li nastaviti s mehaničkim uklanjanjem hrđe i boje koji su još prisutni ili samo ukloniti sve boja. Iako duže, ovo je općenito najpoželjnije jer omogućuje nastavak završne faze zaštite i ponovnog bojanja dok radite na potpuno čistoj površini bez hrđe i stare boje.

Korak 5
UKLANJANJE HRĐE UZ POMOĆ POSEBNOG SREDSTVA ZA SKIDANJE BOJE
Premažite cijelu površinu dobrim polutekućim sredstvom za skidanje boje za metale (uvijek koristite rukavice, zaštitne naočale i masku jer je to kaustičan proizvod). Pričekajte nekoliko minuta da skidač boje odvoji boju, a zatim upotrijebite nož, strugalo, četku i brusni papir kako biste uklonili svu boju. Zatim nastavite s bušilicom i rotirajućom četkom. Završite raspršivanjem WD-40 i prijeđite krpom.

Korak 6
UKLANJANJE HRĐE VRUĆIM ZRAKOM ILI PLAMENOM
Upotrijebite toplinski pištolj (oko 600 °C) ili plamen plinske baklje na maloj udaljenosti od dijela koji se skida, zagrijavajući mala metalna područja željeznih vrata kako biste mogli ukloniti hrđu sa željeznih vrata; dok se boja odvaja i uvija, uklonite je nožem za kit i žičanom četkom. Ovaj posao uključuje određene rizike, stoga budite vrlo oprezni i držite djecu i životinje podalje. Kada cijela metalna površina više nema rđe ili boje, očistite je kako je gore navedeno. Sada su vrata spremna za posljednji korak, koji možete pronaći ovdje: zaštita željeznih vrata.

Odricanje od odgovornosti
Pokazane i opisane upotrebe WD-40 proizvoda tvrtki WD-40 poslali su sami korisnici. Te upotrebe nisu testirane od strane tvrtke WD-40 i ne predstavljaju preporuku za korištenje od strane tvrtke WD-40. Svaki put pri korištenju WD-40 proizvoda treba koristiti zdrav razum. Uvijek slijedite upute i vodite računa o svim upozorenjima otisnutim na pakiranju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *