Mara se udala i sada živi u planinama sa suprugom Mirenom: muze koze, pravi sir i čeka da saznate koliko ima godina i upozna muža (fotografija)

Mara se udala i sada živi u planinama sa suprugom Mirenom: muze koze, pravi sir i čeka da saznate koliko ima godina i upozna muža (fotografija)

Mara i Milun Aprcović dugi niz godina žive potpuno sami u katunu Ravno (opština Plujna) na nadmorskoj visini od 1.500 metara.

Sa planina u selo silaze samo u najteže zime, kada se ovce jagnjaju, jer kažu da je tamo hladovija toplija.

Marla, koja sada ima 22 godine, koja se udala prije sedam godina, kaže da im ne smeta samostalan život usred ničega. Mlada žena nije imala poteškoća u obavljanju seoskih poslova. Gorštak Milun ju je pohvalio i rekao da neće odbiti rad oko kuće ili stoku.

– Više muzem, a svekrva radi po kući. U braku sam oko sedam i po godina i sada imam 22 godine. Život ti govori da moraš odrasti. Moja svekrva je bila moja podrška i još uvijek je, rekla je Marla.

Kako je rekao, uprkos potpunoj usamljenosti, život im je u Katunlavnu bio bolji nego u selu.

– U posetu nam dolaze uglavnom noću, a mi moramo da brinemo o ovcama noću i danju. Stalno smo na oprezu. Nije strašno i ništa se opasno do sada nije dogodilo – rekla je Marla da joj je bilo teško da radi samo kada je bila umorna.

Nesvakidašnji mladi par pronašao je predah od napornog rada slušajući zajedno radio. Nemaju vremena za gledanje televizije, a čak i da žele, nemaju gdje da ga ugase.

U grad dolaze samo posebnim danima. Kad su sveci, smanji im se opterećenje i nešto kupuju, druže se i piju kafu.

Dok su današnji vršnjaci neodvojivi od društvenih mreža, Mirren i Marla samo povremeno pregledavaju Facebook iz zabave.

Oboje dijele ljubav prema selu, iako oboje insistiraju na tome da takav život može donijeti više štete nego koristi.

– Ne ustaješ se rano, oko pola osam, ja i muž skuvam kafu i obilazim krave – kaže Marla, koja do jeseni muze 130 ovaca po ovci. Rekla je da više voli pamuk od sela, više voli planine i stoku od mora i obale.

Klima je surova i nema života, ali ne izbjegavaju težak posao.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *