MNOGI GA KORISTE, A EVO ŠTA KONZERVANS MOŽE DA URADI ORGANIZMU: Nemojte ni slučajno pretjerati, može da bude opasno

Konzervansi spadaju u aditive koji produžavaju rok trajanja namirnica, štiteći ih od kvarenja ili zagađenja izazvanog mikroorganizmima (bakterije, gljivice, plesni). Na listi dozvoljenih aditiva nalaze se i neki za koje postoje osnovane sumnje da mogu da utiču na zdravlje, prvenstveno imunski sistem.

Šta je imunotoksičnost

ditiva za hranu i supstanci iz hrane koje mogu da ostvare uticaj na imuni sistem čoveka. Upoređujući rezultate laboratorijskih toksikoloških ispitivanja sa podacima prethodno poznatih testova vršenih na životinjama i epidemiološki pouzdanih analiza, ukazali su na vezu sa procesom poznatim kao imunotoksičnost (posledica štetnih uticaja koji ometaju normalno funkcionisanje imunološkog sistema).

Međutim, većina aditiva za hranu dobila je odobrenje pre više decenija, a Uprava za hranu i lekove (FDA) ne nalaže ažurirano (ponovno) ispitivanje prethodno odobrenih aditiva. Zbog toga se naučnici dodatnim naporima trude da urade što više reprezentativnih ispitivanja.

Opasni aditivi TBHK i PFAS

Biodizel, tercijarni-butil-hidrokinon (TBHK) je uobičajeni konzervans koji proizvođači koriste da bi produžili rok trajanja svojih proizvoda za koji se ispostavilo da je povezan sa povećanim rizikom od tumora kod pacova. Prema navodima Radne grupe za životnu sredinu (EVG), prisutan je u gotovo 1.250 prerađenih namirnica. Recimo, kada žvaćete žvake, istom prilikom dolazite u kontakt i sa biodizelom koji se u njima koristi kao konzervans. Moguće je da bude pronađen u tragovima i u krekerima kao i u pilećim prerađevinama.

fileti-kisele-paprike

Ove i njima slične hemikalije se takođe mogu ispirati iz ambalaže ili opreme (mašina) za preradu (mlevenje) hrane. Takođe, neke kese, kutije ili omoti za hranu presvučeni su per-i polifluoroalkilnim supstancama (PFAS). Iste hemikalije su u istraživanjima na životinjama dovedene u vezu sa rakom, problemima plodnosti, malom porođajnom težinom i oslabljenim imunološkim sistemom. Materijali na bazi PFAS takođe su česti u plastičnim poklopcima i plastikama za višekratnu upotrebu.

mesana-salata-od-povrca

Izloženost PFAS posebno zabrinjava u kontekstu aktuelne pandemije covid 19 jer se povezuje sa određenom blokadom i uticajem na imunološki sistem, a imunotoksičnost aditiva iz hrane i supstanci koje dolaze u kontakt sa hranom je za sada uglavnom bila nepoznata naučnicima.

Efekti imunotoksičnosti

Mogući imunotoksični efekti uključuju:

  • preosetljivost organizma
  • hronična upalna stanja
  • imunosupresiju ili oštećenje sposobnosti tela da se bori protiv infekcija
  • imunostimulaciju, koja imunim odgovorima može da prouzrokuje oštećenje tkiva
  • pokretanje autoimunih mehanizama bolesti

Autor studije, dr Olga Naidenko, apeluje na važnost daljih ispitivanja i objašnjava:

– Pandemija covid 19 je usredsredila pažnju javnosti i nauke na faktore okoline koji mogu da utiču na naš imunski sistem. Pre pandemije, hemikalije koje mogu da štete odbrani imunološkog sistema od infekcija nisu imale dovoljnu pažnju od javnih zdravstvenih institucija. Da bi se što više štitilo javno zdravlje širom planete i kada pandemija prestane, ovo mora da se promeni – upozoravajuće su reči naučnice

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *