PROVJERITE SAMI KAKO RADI VAŠA ŠTITNA ŽLIJEZDA: Uradite kod kuće sami test za štitnjaču

Dr Barnes je prije 50 godina otkrio da je temperatura tijela odličan pokazatelj rada štitne žlijezde, pogotovo temperatura koja se mjeri ujutro, odmah nakon buđenja…Kako se izvodi test za štitnjaču i koji su rezultati saznajte u nastavku teksta.

Poremećaj u radu štitnjače je drugi po redu endokrini problem po učestalosti, iza dijabetesa, i stoga je vrlo važno kontrolirati rad štitnjače. Čak 90% pacijenata s hipotireozom imaju povećan holesterol ili trigliceride. Kod hipertireoze ili pojačane proizvodnje hormona, koža je topla, vlažna i glatka s pojačanom pigmentacijom.

Hormoni štitnjače kontroliraju stanični metabolizam. To znači da imaju vrlo važnu ulogu u održavanju tjelesne temperature, otkucajima srca i načinu na koji tijelo sagorijeva kalorije. Kada govorimo o hipotireozi, podrazumijevamo usporen rad štitnjače, zbog čega dolazi do usporenja metabolizma i niske razine energije.


Test za štitnjaču


Kako se izvodi Barnesov test


Uvečer pripremite toplomjer tako što ćete ga otresti, da temperatura koju pokazuje bude ispod 35 stepeni. Ujutro, čim se probudite stavite toplomjer ispod pazuha, pripazite da između toplomjera i kože nema odjeće.

Toplomjer treba da držite 10 minuta, koje možete iskoristiti da još malo odrjemate. Nakon 10 minuta, odmah očitajte rezultat i zapišite ga. To je jutarnja bazalna temperatura i normalno se kreće od 36,5 i 36,8 stepeni.

Rezultati testa:


Ako je vaša temperatura između 36,5 i 36,8 vaša štitna žlijezda radi normalno, međutim ako je vaša temperatura niža od 36,5 stepeni onda se radi o smanjenoj funkciji štitne žlijezde.

Simptomi smanjenje funkcije ili hipotireoza su: gubitak energije, umor, gubitak kose, suha koža, glavobolja, hronične infekcije, loša koncentracija…

Ako je temperatura veća od 36,8 radi se o ubrzanom radu ili hipertireoidizmu.

Simptomi hipertireoidizma su: nervoza, gubljenje težine, topla i vlažna koža, ubrzan rad srca…

Da bi test bio što tačniji potrebno je ponoviti ga najmanje 3 dana za redom. Ako utvrdite da je temperatura vašeg tijela iznad opsega normalnih vrijednosti, obratite se ljekaru koji će vam pomoći da uspostavite normalnu funkciju štitne žlijezde.


Izvor: narodnilijek.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *