NE POSTOJI BOLJI LIJEK ZA OBARANJE KRVNOG PRITISKA I HOLESTEROLA: Evo kako se pravi, NAPITAK ZLATA VRIJEDAN

Čaj od zobi ili čaj od ovsa se koristi kod ublažavanja mnogih simptoma i nepravedno je zapostavljen u liječenju. Samo mali broj ljudi zna za sva njegova ljekovita svojstva.

Ovo sitno zrno bogato je fitosterolima – supstancama koje čiste krvne sudove i sprječavaju da se holesterol apsorbuje u tijelu. Zob možete konzumirati u obliku kaše, ali mnog jednostavniji način je da skuhate čaj.

Ovaj čaj je odličan za jačanje zdravlja srca i krvnih sudova i smanjivanje rizika od infarkta i moždanog udara.

Ovas važi za veoma moćno i blagotvorno sredstvo za jačanje nervnog sistema. Preporučuje se onima koji pate od nesanice, psihičkog zamora, anksioznosti i depresije. Travari ga čak preporučuju i osobama oboljelim od multiple skleroze.

Reguliše rad želuca, pa se preporučuje osobama koje imaju osjetljive organe za varenje.

zeludac3

Takođe, ima svojstva koja pogoduju obolelima od raka debelog crijeva. Posebno je dJelotvoran u smanjivanju neželjenih posljedica koje se mogu javiti u toku radio i hemo terapije.

Mikroelemnati i flavonoidi kojima obiluje ojačavaju imuni sistem i popravljaju krvnu sliku.

U jednom istraživanju kojim je bilo obuhvaćeno 1540 profesionalnih sportista iz Australije primIJećeno je da svakodnevna upotreba ovsa u ishrani doprinosi povećanju mišićne mase. Svi koji pate od povećanog nivoa holesterola u krvi i krvnog pritiska bitrebali da uvrste ovaj čaju svoju ishranu.

Ovo nisu sa njegova pozitivna svojstva. Čaj od ovsa se preporučuje svima koji pate od ekcema, imaju osetljivu kožu ili osećaju intenzivan svrab.

Priprema:

5 kašika zobi potopite u litar hladne vode i zagrijte polako do ključanja. Osatvite da vri 5 minuta, a nakon toga da se ohladi. Po želji zasladite sa malo meda i konzumirajte u toku dana umjesto vode.

Izvor: zdravlje-i-kuhinja.live

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *