Niko ga nikada nije nazvao ludim, uživao je! Živi u kući i ne plaća nikakve račune, ni vodu ni struju, kontroliše pritiskom na dugme!

Svi su govorili da sam lud, priseća se mladi Nikolaj, koji je jedno vreme bio „stalni” Fruškogorac, ali i koji je ponosno posedovao kuću u kojoj nije plaćao nijedan račun!

Kada je kupio zemljište u Fruškoj gori, iskrčio deo i rekao svima da planira da tu živi, ​​rekli su mu da je lud.

– Majstori su došli u velikom stilu, prijatelji, šta možete da zamislite, ali da vidimo kad će nam platiti… Međutim, kad smo završili, rekli su vau, ovo je kao da dolazi iz America filma, frilenser Nikolaj se prisjeća da je web dizajner i web grafički dizajner po struci i jako se zanima za energetiku. Stoga je većinu stvari sam dizajnirao i implementirao po principu “uradi sam”.

Nažalost, tokom razgovora pred kamerama nije pokazao kako izgleda unutrašnjost kuće, ali ako je suditi po “izgledu”, čini se da je u potpunosti uspio. Boja, izbor materijala, veličina i oblik podsjećaju na planinsku kuću i stapaju se s okolnim zelenilom i prirodom. Imao je i krovni prozor kako bi mogao ležati i noću gledati zvijezde.

Kuća je obložena daskama od sibirskog ariša, koje mogu trajati 500 godina, drvo je koje diše, ne treba vam ni farba, pušta smolu…

Nikolaj je rekao i da ne zna ništa o gradnji i izgradnji kuća, ni cigle ni materijala, ali je želio da bude kao sada. Ispred je veliki natkriveni trem, ili “paluba” kako ga zovu stranci, namijenjena za ispijanje kafe ili domaćeg ručka i piva kada gosti stignu. A svuda okolo je bio gust snijeg.

Na Fruškoj gori postoje kolibe, kuće i vile, ali ne kao ova. Ono što Nikolaja izdvaja od ostalih je to što ima potpuno autonomnu, samodovoljnu kuću koja je “samodovoljna” za koju Nikolaj ne plaća nikakve račune – ni vodu ni struju, naveo je Marco Z Wacker u svom prilogu na YouTubeu.

Nikolaj je, kako kaže, potpuno “off-grid”, što znači da nije na mreži zahvaljujući solarnim panelima koji proizvode struju za njegove kućne aparate i internet mrežu. Kontroliše ih preko tastera na ekranu, koji uvek prikazuje nivo napunjenosti baterija, koje, inače, nisu jeftine – 4 komada koštaju 100.000 dinara. Ima i frižider koji drži piće hladnim nekoliko sati, a frižider mu je ljeti otvoren.

Kad smo kod vode, tu je i ekonomska prednost – ona sakuplja kišnicu koja se koristi za kupanje i koristi je u domu. Osmislio je i sistem za prikupljanje i filtriranje po principima uradi sam, a na pitanje da li se kupao njime odgovorio je – već nekoliko godina se kupa i pere kosu, a sada nema ništa! Osim toga, kako je rekao, kosa mu je bila odlična – ljepša i mekša jer nije bilo kamenca od kiše. Nema peruti, nema masnoće, samo jedno sipanje šampona.

Kišnica iz dva oluka prikuplja se u “cisternu” od tri kubika koja se nalazi ispod trema. Ispod oluka nalazi se prvi mehanički filter koji uklanja lišće i prljavštinu, koja se zatim propušta kroz dva ili tri slična filtera kao što su UV svjetla i aktivni ugalj. Nije ulivan hlor, rekao je.

Nikolaj je takođe naglasio da voli grad i sve što civilizacija nudi, te da se nije izolovao ili otuđio od ljudi, oni su došli kod njega i njega više nema.

Prošlu zimu je proveo u ovoj kući – imala je izolaciju, grijanje, radijatore. Za grijanje koristite drva Prilikom grijanja zimi, bojler se također zagrijava. Ljeti je išao bos i tuširao se hladno pod vanjskim tušem pored kuće. Rekao je da nije bio bolestan najmanje pet godina otkako je počeo da radi na ovaj način, dok se prije toga prisjetio da je bio bolestan najmanje pet puta godišnje.

Za neupućene, drugo objašnjenje je da njegova kuća funkcioniše kao mobilni telefon: baš kao što kada punite telefon, spojite ga na punjač, ​​a moj punjač je solarni panel.
Šta je sa zimom? Pa, zimi je malo sunca, pa solarni paneli ne mogu uvijek da “održe” kuću, pa dolazi u obzir generator. Čitav “krvotok” njegovog doma ima niz izmjenjivača, grijača… Koristi i vodu iz obližnjeg bunara. Njegova kuća je “pametna”, pa ima glasovne komande, senzore, kamere, sijalice, koliko vode ima u rezervoaru, a koliko struje u bateriji… Kada ljubazno pita Siri, on je u šali zove gospodarica kuće. Njegov dom, ona radi sve za njega. Nažalost, jedino što ne može je da cijepa drva.

Inače, grad nije napustio, ali je voleo Frušku goru, čist vazduh, izvore, mir, spokoj i prirodu, koju je nastojao da ne zagađuje već da živi u skladu sa njom.

Šta je sa toaletom? Problem je riješio “prirodno”. Ima septičku jamu sa tri komore u koju se ubacuju razlagači poput “probiotika” septičke jame da pročiste svu masnoću i prljavštinu, a kada se proces završi, iz trećeg toka iz prostorije izlazi samo mineralizovana voda.

Njegova septička jama proteže se gotovo cijelom dužinom parcele, a na kraju jame je ogroman hrast koji “pije” vodu. Hrast može popiti do 200 litara vode dnevno, rekao je Nikola.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *