Opasan čak i kada se ne koristi: Ovaj aparat u kuhinji je pravi ‘tihi ubica’

Ovi uređaji imaju daleko veći negativan uticaj na ljudsko zdravlje nego što mislimo

Američka Komisija za sigurnost potrošačkih proizvoda objavila je da je nova studija povezala plinske peći sa jednim od osam slučajeva astme u djetinjstvu, dodajući da će razmotriti zabranu plinskih peći.

Ovi uređaji imaju mnogo veći negativan utjecaj na zdravlje ljudi, pa se za one koji ne žele ili ne mogu odustati od plinskih štednjaka preporučuje se nekoliko metoda za smanjenje njihove štete.

Da li su plinske peći izvor zagađenja zraka u zatvorenom prostoru?
Bez sumnje, da. Plinske peći zagađuju naše domove na dva načina. Prvi je najočitiji – kada su u upotrebi. Plinovi izgaranja stvaraju toplinu, uzrokujući spajanje kisika i dušika s plamenom. Kombiniraju se kako bi proizveli dušikov oksid i dušikov dioksid, zajednički poznati kao dušikovi oksidi, koji mogu iritirati pluća. Ali to nije jedino jedinjenje o kojem treba brinuti. Kuvanje na plin također emituje ugljični monoksid, čestice, pa čak i formaldehid. Sve to može imati različite štetne posljedice po zdravlje i može utjecati na respiratorni i kardiovaskularni sistem.

Sve veći broj istraživanja pokazuje da plinske peći mogu ispuštati toksična jedinjenja čak i kada se ne koriste. Najviše zabrinjavajuće od njih je benzen, kancerogen. Studija PSE Health Energy otkrila je da 99 posto uzoraka uzetih iz domova u Kaliforniji sadrži benzen. Druge detektovane hemikalije uključuju ksilen, toluen i etilbenzen, koji takođe mogu izazvati respiratorne bolesti, pa čak i rak.

O kakvom zagađenju je reč?
ogroman. Studija PSE Health Energy otkrila je da plinske peći emituju isto toliko benzena kao cigarete i slične su pasivnom pušenju.

“Možete dobiti iste koncentracije benzena koje biste dobili u kući pušača jednostavnim isključivanjem peći u svom domu”, rekao je Seth Shonkoff, izvršni direktor PSE Energy Health.

Naravno, to se radi samo kada je štednjak isključen. Istraživanje objavljeno prošle godine pokazalo je da emisije dušikovih oksida kada se uređaj koristi mogu premašiti sigurnosne standarde za kvalitet vanjskog zraka u roku od nekoliko minuta.

Mogu li kod kuće testirati kontaminaciju plinske peći?
Ne baš. Iako postoji mnogo senzora kvaliteta zraka u zatvorenom prostoru koji mogu detektirati stvari poput ugljičnog dioksida, hlapljivih organskih spojeva i čestica, ne postoje jeftine kućne verzije za otkrivanje dušikovih oksida, benzena i drugih zagađivača u domaćinstvu. Postoje neki pristupačni detektori curenja plina, ali Shonkoff kaže da se oni više fokusiraju na velika curenja, a ne na svakodnevne emisije plina iz peći.

Pomažu li mašine za usisavanje?
Apsolutno u pravu. Otvaranje ventilacionih otvora tokom kuvanja ključno je za izbacivanje zagađenog vazduha napolje. Naravno, ovo nije idealno rješenje, jer se zagađenje zraka u zatvorenom prostoru jednostavno pretvara u vanjsko zagađenje zraka. Ali ovo je bolje nego da imate visok nivo žive u vašem domu, što može uzrokovati više oštećenja vašim plućima.

Šta se još može učiniti da se smanji zagađenje zraka iz plinskih peći?
Za one koji nemaju kuhinjsku napu na peći, čak i otvaranje prozora može biti dobra strategija za pročišćavanje zraka, rekao je Shankoff. Dobra je ideja ugraditi ventilator u prozor koji će pomoći uvlačenju zraka iz zatvorenog prostora.

Naravno, najbolji način da se smanji zagađenje je da uopće ne koristite plinske peći.

Koje su alternative plinskim pećima?
Postoje dvije glavne vrste električnih peći: standardne i indukcijske. Standardni električni štednjak koristi električnu energiju putem električnih žica za stvaranje topline.

Indukcijske ploče za kuhanje postaju sve popularnije. Umjesto da stvaraju toplinu, indukcijski štednjaci generiraju toplinu elektromagnetski. Kada uključite indukcijsku peć, električna struja teče kroz zavojnicu, stvarajući magnetsko polje.

Ono što trebate znati je da magnetna polja direktno zagrijavaju lonce, tave i njihov sadržaj, umjesto da prenose toplinu kao tradicionalna peć. Sama peć ne grije. Dodatno, za razliku od tradicionalnih električnih peći, indukcijskim pećima nije potrebno vrijeme za zagrijavanje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *