Veoma efikasno – paradajzu i krastavcima je potreban ovaj odličan dodatak!

Najbolje vrijeme za presađivanje krastavaca je 28 do 32 dana nakon nicanja. Bolje je to učiniti kasno nego ujutro prije nego što se najniža temperatura podigne iznad 15 stepeni. Najbolje vrijeme za presađivanje paprike je 40. dan nakon nicanja. Čili papričice se mogu saditi u grupama od po dve ili tri, jer vole da se sade u grupama i gusto.

Još nije kasno za sađenje toploljubnih kultura poput paradajza, paprike, krastavca, tikvica, patlidžana i sličnog povrća. Naravno, najbolje je sačekati da se najniža temperatura ujutru podigne iznad 15 stepeni. Evo još nekoliko zanimljivih činjenica o najčešće uzgajanom ljetnom povrću.
paradajz
Idealno vrijeme za sadnju paradajza u stakleniku je 40 do 45 dana nakon nicanja, jer su sadnice sa 4 do 5 listova tolerantnije na ukorjenjivanje. Zato ih je bolje brati kasnije, a ne u januaru kao što je uobičajeno u stakleniku.
Prilikom uklanjanja stabljika treba znati da se mogu ponovo ukopati u zemlju i izrasti će nove, identične biljke. Zato ih ne treba bacati, jer će se dobro poroditi, ali tek kasnije tokom leta. Ako odlučimo da ih bacimo, najbolje je to učiniti oko drugih biljaka paradajza, jer one vole da prihranjuju svoju vrstu. To je naravno, pod pretpostavkom da su zdravi, inače će sve suhe ili oboljele listove paradajza morati što prije ukloniti iz kreveta.
Što su gušće zasađene, veća je mogućnost zaraze gljivicom i drugim gljivičnim bolestima jer se ne suše tako brzo nakon kiše.
Smrdljive bube koje napadaju paradajz ljeti najbolje je ukloniti ručno jer su vrlo otporne na insekticide. Važno ih je ubrati što prije kako ne bi oštetili plod, jer će se uzročnici bolesti taložiti u nastalim ranama.
Da bi se uštedio prostor, paradajz se može saditi dva zajedno, ali dalje od drugih biljaka.
crni biber
Najbolje vrijeme za presađivanje paprike je 40. dan nakon nicanja. Čili papričice se mogu saditi u grupama od po dve ili tri, jer vole da se sade u grupama i gusto. Na taj način će više rasti i proizvoditi veće plodove ako im otkinemo stabljike.
krastavac
Najbolje vrijeme za presađivanje krastavaca je 28 do 32 dana nakon nicanja. Bolje je to učiniti kasno nego ujutro prije nego što se najniža temperatura podigne iznad 15 stepeni.
Mjesto uzgoja mora biti zaštićeno od vjetra. Udaljenost između grmlja treba biti najmanje 50 cm kako bi se osigurao slobodan rast. Drveni pepeo može smanjiti kiselost tla.
Stavite sjemenke krastavca u hladnjak na 24 sata prije sjetve. Na hibridnom sjemenu se ne provode pripremne aktivnosti jer je ono već prerađeno od strane proizvođača.
Krastavci moraju imati žičani oslonac na koji se mogu slobodno penjati. Nakon što se pojave sedmi listovi, treba ih orezati na mjestu glavnog stabla. To će omogućiti biljci da raste više bočnih grana i poveća broj usjeva.
Krompir
Dva dana prije sadnje, namakanje u hranjivom rastvoru od 40 grama superfosfata + 40 grama azotnog đubriva + 40 grama kalijeve soli na 10 litara vode može povećati prinos za 12-13%. Za 50 kg krtola potrebno je 10 litara preparata.
Isto povećanje prinosa može se postići i rezanjem sadnog materijala na poseban način (poprečno ili pojasno).
Najbolji smjer za brazde krompira je od sjevera prema jugu.
Ako tokom cvatnje i formiranja gomolja ima vrućih, suhih dana, zalijevanje će povećati prinos grmlja krompira za 100%.
navodnjavanje
Ispostavilo se da biljke treba zalijevati rano ujutro jer tada počinje proces fotosinteze. Zalijevanje noću može nam biti lakše, ali voda će duže sjediti na biljci i učiniti je podložnijom gljivičnim bolestima. Na ekstremno visokim temperaturama, biljkama treba dati malo više vode u popodnevnim satima kako bi se ohladile i omogućile da vlaga pređe sa korijena na plodove. Uveče, nakon vrelog dana, plod se zagrijava i korijenje ne upija hranjive tvari iz listova.
oploditi
Stajnjak i tečno đubrivo treba da čine osnovu ishrane biljaka. Ako nemamo stajnjaka najmanje godinu dana, možemo koristiti zrnasta đubriva, ali ih svakako treba zakopati u zemlju. Biljke trebaju najviše kalija neposredno prije naglog rasta plodova. Visok sadržaj kalija poboljšava kvalitet ploda, dok nizak sadržaj kalija povećava količinu voća.

POGLEDAJTE VIDEO ISPOD

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *