Otkrivena je šokantna tajna braka Tita i Đovanke: do sada nisam znao, je li moguće?

Kada se pojavila vest da se Josip Broz Tito ženi bivšom partizankom Jovankom, jugoslovenska, ali i svetska javnost bila je iznenađena. Iako je njegova mlada bila upola mlađa od njega, to mu nije smetalo, a on je sigurno oduvijek znao da voli žene, tako da to nije bilo iznenađenje.

Pre ženidbe sa Jovankom Budisavljević, doživotni predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito se ženio tri puta i imao je toliko ljubavnica da je Tito imao bezbroj žena.

Važio je za ženskaroša, ali su se mnogi iznenadili kada je odlučio da se ponovo oženi, u potpunoj tajnosti, za upola mlađu nevestu.

Vjenčali su se tajno
Dok će njihov brak kasnije biti ukrašen glamurom, besprijekorno ploveći u moru blagdanskih prijema i događanja, Josip i Giovanka su tiše i nenametljivije ušli u sam brak. Vjenčali su se u tajnosti 15. aprila 1952. godine kod Iloka.

Iločani su kasnije pričali da je to bila intimna svečanost u Titovoj vili “Dunavka” u Paizosu, između Salengrada, Papske i Iloka. Kasnije je u službenoj evidenciji brak registrovan u Šarengradu. Nejasno je ko je prisustvovao venčanju, ali se veruje da je sve bilo organizovano za najuži krug.

– Znamo da je tamo bilo venčanje, ali se toga ne sećamo. Međutim, kasnije smo tamo počeli raditi. Odradili smo svoj dio posla i nikada nikoga ništa o njemu nismo pitali. Znam samo da u kući nema slika koje podsjećaju na to vjenčanje”, rekla mi je godinama kasnije Rozalija Džalto, koja je sa suprugom Mijom radila u “Dunavki”.

Rozalija se prisjetila i luksuza zgrade, pa je u drugom intervjuu za medije otkrila da imanje ima vinski podrum sa 2.000 boca vina, a okruženo je helikopterskom stazom, lovačkom kućom, vinogradima i šumom. Što se bračnog para tiče, Broz je rekao da su bili veoma ljubazni i da su se dobro odnosili prema zaposlenima, ali je napomenuo da nisu imali mnogo prilike da ćaskaju jedno sa drugim.

Ipak, predsednik ih uvek dočekuje i raspituje se za njihovo dobro, a vreme radije provodi u ćaskanju i šali sa Jovankom.

Tito se oženio sa 60 godina
Vijest o braku Josipa Broza u 60. godini izazvala je reakciju u jugoslovenskim i svjetskim medijima. Ni sada to nije uobičajena stvar, pogotovo za predsjednika, pa ne čudi što je vijest izazvala uzbunu u javnosti.

Njihovo bračno stanje nije bilo poznato sve dok novinari nisu dobili poziv da ugoste visokog gosta iz Engleske, a Giovanka i Broz su se pojavili kao bračni par.

– Maršal Tito je nosio bijelu uniformu sa zlatnom značkom na prijemu u Bijeloj kući za britanskog ministra vanjskih poslova Idnu. Njegova supruga bila je prelijepa brineta u bordo satenskoj haljini. Maršal i njegova supruga primali su goste u dvorskoj dvorani nekadašnje rezidencije kneza Pavla. Gospođa Broz je prvi put izašla pred strance, noseći zlatnu ogrlicu oko vrata i dijamantski broš na odeći. Njena tamna kosa bila je oblikovana u punđu koja je uokvirila njenu figuru, pisao je tada Rojters.

Vilijam Galmor, reporter njujorškog Daily Compass-a, posebno je bio zainteresovan za razliku u godinama porodice Broz, i iako nije mislio da je to previše iznenađujuće, to je bila vest na našim prostorima.

– Vest da je maršal Tito (60) oženio svoju 28-godišnju nevestu Jovanku Budisavljević mogla bi da iznenadi mnoge. Pošto ih poznajem i dugo pričam, nisam nimalo iznenađen. Josip Broz Tito, bez obzira na njegovu ulogu na međunarodnoj sceni ili njegov dramatičan uspon na vlast, on je jedan od najimpresivnijih ljudi koje sam ikada sreo. Sasvim razumem zašto bi mu mlada žena mlađa od 32 godine bila veoma privlačan uzor, pun muževnosti za njegovih 60 godina. Čak su ga i njegovi neprijatelji prepoznali kao čovjeka magnetske moći, nježnih i proročkih očiju i širokih ramena ispod plave kose. Lako se smeje i ima blag osmeh. Napisao je da je Tito bio lik koji je inspirisao ljude i privlačio žene.

Rojters je novu suprugu jugoslovenskog maršala opisao kao privlačnu ženu, ističući da je Broz bio sličan njoj.

– Jugoslovenska informativna služba objavila je danas prvu fotografiju gospođe Jovanke Broz, supruge maršala Tita. Kao što se vidi iz snimka, radi se o tamnoputoj ženi, lijepe i dobro građene. Na jednoj fotografiji se vidi kako šeta pored jezera sa svojim devetogodišnjim sinom od maršala Tita i njegovom bivšom suprugom Aleksandrom. Agencija je rekla da je gospođa Broz bila otprilike iste visine kao i maršal, koji je bio nešto ispod pet stopa i šest inča.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *