Osjećate li često hladne ruke i noge? To potencijalno može ukazivati ​​na prisutnost temeljnih zdravstvenih stanja koja se ne bi smjela olako shvatiti.

Osjećate li često hladne ruke i noge? To potencijalno može ukazivati ​​na prisutnost temeljnih zdravstvenih stanja koja se ne bi smjela olako shvatiti.

Prisutnost ovog problema može se protumačiti kao pokazatelj optimalnog i učinkovitog funkcioniranja vašeg tijela. Tipično, osobe koje imaju ovaj problem obično vode sjedilački način života, imaju prekomjernu tjelesnu težinu, pate od hormonske neravnoteže, anemije ili su jednostavno umorne. Smanjeni protok krvi često koegzistira kod osoba srednje do starije dobi i onih koji su teški pušači.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa
Trajna hladnoća u rukama i nogama može biti znak temeljnih zdravstvenih stanja koja predstavljaju rizik za perifernu cirkulaciju.

Iako ateroskleroza ostaje primarni krivac za smanjeni protok krvi kod osoba u dobi od pedeset i više godina, mlađi pojedinci također imaju simptome loše cirkulacije, iako prvenstveno funkcionalne prirode. Među odraslim osobama izbor stila života, kao što su navike sjedenja i prehrana bogata nezdravim mastima i šećerima, prevladavajući su čimbenici koji pridonose neadekvatnoj cirkulaciji.

Među svim dobnim skupinama, starije osobe su one koje doživljavaju najveću količinu patnje.

Tijekom zimske sezone uobičajena je pojava osjećati nelagodu zbog lošeg protoka krvi. Ovo stanje može utjecati na pojedince svih dobi i spolova, iako je češće kod starije populacije.

Dodatni set čarapa

Tijekom hladnijih godišnjih doba jeseni i zime, preporučljivo je staviti dodatni set čarapa u slojeve. Međutim, važno je osigurati da ne stvaraju pretjerano stezanje unutar cipele, jer to može uzrokovati nelagodu. Slijedeći ovaj jednostavan savjet, doživjet ćete značajno povećanje topline i udobnosti.

Koje mjere poduzeti kako bi se izbjegao razvoj ateroskleroze i suženje krvnih žila?

S obzirom na to da je suženje krvnih žila značajan faktor koji pridonosi neadekvatnom protoku krvi, logično je da se početni fokus usmjeri na suzdržavanje od pušenja ili, za one koji već imaju tu naviku, na potpuni prestanak. Nakon toga pozornost treba usmjeriti prema usvajanju hranjive dijete koja isključuje crveno meso, zasićene masti i bijelo brašno. Jednako je važno uključiti tjelesnu aktivnost i tjelovježbu u svoju rutinu.

Uživajte u terapeutskim dobrobitima toplih i hladnih kupki, pružajući osvježavajući kontrast vašem tijelu.

Izmjenjivanje toplih i hladnih kupki još je jedna učinkovita metoda za poboljšanje protoka krvi. Također ne zaboravite izmjenjivati ​​vruće i hladno tuširanje.

Ključno je obratiti pažnju na početne znakove i simptome jer njihovo ignoriranje može imati ozbiljne posljedice.

Ključno je ne zanemariti početne znakove problema s cirkulacijom, uključujući gubitak sluha, oštećenje vida i govora, otežano gutanje, slabost mišića, probleme s ravnotežom i trnce u udovima.

Znakovi koji ukazuju na neadekvatan protok krvi kroz tijelo

Simptomi slabe cirkulacije u donjim ekstremitetima mogu uključivati ​​hladna stopala ili ruke, klaudikaciju (koju karakterizira tupa, grčevita bol u listovima nakon dugotrajnog hodanja koja nestaje s odmorom), trnci u stopalima i nožnim prstima, promjene boje kože (postati blijeda , plavkasta ili ljubičasta), smanjena mlitavost nogu, smanjeno znojenje stopala zbog oslabljene cirkulacije koja utječe na rad žlijezda znojnica te veća vjerojatnost ozljeda kože, dugotrajnih infekcija i rana koje ne zacjeljuju.

Evo nekoliko korisnih prijedloga za poboljšanje cirkulacije krvi:

Za održavanje dobrog zdravlja važno je prestati pušiti, redovito kontrolirati krvni tlak, pridržavati se liječenja šećerne bolesti, održavati normalnu razinu kolesterola i masnoća u krvi, hraniti se uravnoteženo, uzimati dodatke prehrani za poticanje cirkulacije, redovito vježbati, nositi prikladnu odjeću i obuću za pravilnu cirkulaciju, stopala grijati debljim čarapama ili krznenim čizmama, vježbati hidromasažu, često konzumirati tople napitke i izbjegavati kofeinske napitke koji mogu suziti krvne žile..

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *