Otkrivena šokantna tajna braka Titea i Jovanke: Nisam to znao do sada, je li moguće?

Otkrivena šokantna tajna braka Titea i Giovanke: Nisam to znao do sada, je li moguće?
Kad je odjeknula vijest da se Josip Broz Tito ženi bivšom partizankom Jovankom, jugoslavenska, ali i svjetska javnost ostala je iznenađena. Iako je njegova mladenka upola mlađa od njega, njemu to ne smeta, a itekako se poprilično pričalo da voli žene, pa to i ne čudi.

Smatrali su ga ženskarom, no mnoge je iznenadilo kada se ponovno odlučio oženiti, u potpunoj tajnosti, upola mlađom mladom ženom.

Tajno su se vjenčali
Dok će njihov brak kasnije biti ukrašen glamurom, ploveći besprijekorno u moru blagdanskih domjenaka i događanja, Josip i Giovanka su u sam brak krenuli tiše i nenametljivije. Vjenčali su se u tajnosti 15. travnja 1952. kod Iloka.

Iločani su kasnije pričali da je riječ o intimnoj ceremoniji održanoj u Titovoj vili “Dunavka” u Paizosu, između Šalengrada, Papske i Iloka. Kasnije je u službenim knjigama brak upisan u Šarengradu. Nije poznato tko je bio na vjenčanju, ali se vjeruje da je sve bilo organizirano za najuži krug.

– Znamo da je tamo bila svadba, ali ne sjećamo je se. Međutim, kasnije smo tamo počeli raditi. Mi smo svoje odradili i nikad nikoga ništa nismo pitali o njemu. “Samo znam da u kući nema slika koje me podsjećaju na to vjenčanje”, rekla mi je godinama kasnije Rozalija Džalto, koja je sa suprugom Mijom radila u “Dunavki”.

Rozalija se prisjetila i luksuza građevine, pa je u još jednom razgovoru za medije otkrila da imanje ima vinski podrum s 2000 boca vina, a okruženo je helikopterskom platformom, lovačkom kućom, vinogradima i šumom. Što se tiče bračnog para, Broz je rekao da su bili vrlo prijateljski nastrojeni i da su se dobro odnosili prema zaposlenicima, ali je primijetio da nisu imali mnogo prilika za razgovor.

Ipak, predsjednica ih uvijek pozdravi i raspita kako su dobro, a vrijeme najradije provodi u razgovoru i šalama s Yovankom.

Tito se oženio sa 60 godina
Vijest o ženidbi Josipa Broza u 60. godini života izazvala je reakcije u jugoslavenskim i svjetskim medijima. To već sada nije uobičajena stvar, pogotovo za predsjednika, pa ne čudi što je vijest izazvala buru u javnosti.

Njihov bračni status nije bio poznat sve dok novinarima nije stigao poziv na prijem visokog gosta iz Engleske, a Giovanka i Broz isplivali su kao bračni par.

– Maršal Tito nosio je bijelu odoru sa zlatnom značkom na prijemu u Bijeloj kući kod britanskog ministra vanjskih poslova Ednera. Njegova žena bila je lijepa crnka u bordo satenskoj haljini. Maršal i njegova supruga primili su goste u dvorskoj dvorani nekadašnje rezidencije kneza Pavla. Gospođa Broz je prvi put izašla pred nepoznate osobe sa zlatnom ogrlicom oko vrata i dijamantnim brošem na odjeći. Njezina tamna kosa bila je skupljena u punđu koja je uokvirila njezinu figuru, napisao je tada Reuters.

Williama Galmorea, novinara New York Daily Compassa, posebno je zanimala razlika u godinama u obitelji Broz, iako to nije previše iznenađujuće, iako je to bila vijest na našim prostorima.

– Vijest da je maršal Tito (60) oženio svoju 28-godišnju nevjestu Jovanku Budisavljević mnoge bi mogla iznenaditi. Budući da ih poznajem i s njima dugo razgovaram, nimalo se ne čudim. Josip Broz Tito, bez obzira na njegovu ulogu na međunarodnoj sceni ili njegov dramatičan uspon na vlast, on je jedan od najdojmljivijih ljudi koje sam ikada upoznao. Potpuno razumijem zašto bi ga mlada žena 32 godine mlađa od njega smatrala vrlo privlačnim primjerom muškosti za njegovih 60 godina. Čak su ga i njegovi neprijatelji prepoznali kao čovjeka magnetske moći, blagih i proročanskih očiju i širokih ramena ispod njegove plave kose. Lako se smije i ima blag osmijeh. Napisao je da je Tito bio lik koji je nadahnjivao ljude i privlačio žene.

Reuters je novu suprugu jugoslavenskog maršala opisao kao atraktivnu ženu, napominjući da joj je Broz bio slične visine.
– Jugoslavenska informativna služba objavila je danas prvu fotografiju gospođe Jovanke Broz, supruge maršala Tita. Kako se vidi iz videa, radi se o tamnoputoj ženi, lijepoj i skladno građenoj. Na jednoj fotografiji ona je u šetnji uz jezero sa svojim devetogodišnjim sinom od maršala Tita i njegovom bivšom suprugom Aleksandrom. Agencija je rekla da je gospođa Broz bila otprilike iste visine kao maršal, koji je bio visok nešto manje od metar i metar šest.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *