OVAJ UREĐAJ JE NAJVEĆI POTROŠAČ U SVAKOM DOMAĆINSTVU: OBAVEZNO GA STALNO GASITE

Zato je važno da znate na koji način možete da ih kontrolišete i kako da smanjite svoje troškove. Jedan od njih je bojler, a evo kako da smanjite potrošnju i astronomski račun za struju.
Dok cijene energenata intenzivno rastu, mnogi traže načine kako se barem malo manje troši, ipak nerijetko iz neznanja trošimo i više nego što bi trebalo i račune za struju povećavamo samo zbog nepažnje, najviše sa uređajima koje stalno držimo uključene u struju, čak i kad ih ne koristimo.

Takvi se uređaji, piše “The Guardian”, zovu još i energetski vampiri, jer energiju troše kontinuirano, čak i kad ne rade, a prema nedavnoj studiji “British Gas-a”, mogu da budu odgovorni za 23 posto potrošene električne energije u domaćinstvu.

Za većinu uređaja je najočiglednije rešenje da ih držite isključene iz struje dok se ne koriste, a evo kako možete da ”ukrotite” električni bojler, za koji stručnjaci procjenjuju da je jedan od najvećih energetskih vampira u domaćinstvu.

Naime, za samo jedan sat rada bojler snage dva kilovata potroši dva kWh. Ako bojler svaki dan radi dva i po sata, mjesečno potroši ukupno 150 kWh. Na većini bojlera je temperatura unaprijed namještena, ali da biste uštedjeli, termostat bojlera podesite na ekonomično grejanje, odnosno na temperaturu između 50 i 60°C, navodi Večernji list.

Osim što je nepotrebno, pregrijavanje vode (na 75 ili čak 85 °C) prouzrokuje veću potrošnju struje, ali i brže propadanje bojlera i stvaranje kamenca.

Preporuka je zato da se električni bojleri redovno održavaju, odnosno da se bojler i grijač očiste otprilike jednom godišnje, a tamo gdje je voda mekša može i ređe. Šuštanje, zujanje i pucketanje bojlera kad se uključi obično je jasan znak da se oko grijača nalaze naslage kamenca koje treba ukloniti.

Isto tako, bitno je napomenuti da, za razliku od većine drugih kućnih uređaja, bojler neće manje trošiti ako se stalno drži isključen jer će voda svakim uključivanjem iznova morati da se zagrije.

Zato se električni bojler isključuje samo kada duže vrijeme nije potrebna topla vodu.

Najmanje se struje, kažu stručnjaci, troši ako je bojler pravilno podešen i stalno uključen.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *