Sadi jednom i traje 15 godina

Uprkos jasnom trendu ka zapošljavanju u zatvorenom prostoru, značajan broj ljudi se i dalje odlučuje da se bavi poljoprivrednim preduzetništvom.
Jedna od priča dolazi iz regije u kojoj se poljoprivrednici fokusiraju na izvoz svojih proizvoda, posebno u zemlje poput Njemačke, Poljske, Italije i Hrvatske.
Cene proizvoda se kreću od 4 do 20 evra po kilogramu, u zavisnosti od vrste koja se prodaje.

Nedavni javni oglasi koji ohrabruju uzgoj raznih kultura, uključujući voće, vinovu lozu, hmelj i ruže, izazvali su veliku zabrinutost među zemljoposjednicima zainteresiranim za poljoprivredu. Iz Ministarstva poljoprivrede saopšteno je da će pravna lica i preduzetnici moći da koriste podsticaje iz Zakona o podsticajima razvoja poljoprivrede i sela za proizvodnju sadnog materijala. Maksimalni iznos bonusa koji pojedinac može dobiti u kalendarskoj godini je 700.000 dinara.

Da biste dobili ove nagrade, potrebno je da podnesete zahtjev putem eAgrar platforme (poznate i kao Portal ePodsticaji). Interes za poljoprivredu nije ograničen samo na određene kulture. Iako su ruže privlačne mnogima, ljude zanima i hmelj. Iako je uzgoj hmelja u Vojvodini visoko isplativ, interesovanje za njega opada. Odgajivač Rastislav iz Bačkog Petrovca ​​preneo je svoje iskustvo.

Iako je pronašao veliku motivaciju u uzgoju hmelja, na tom putu nailazio je na izazove. Iako je hmelj visoko profitabilna kultura, interesovanje za njega opada. Međutim, Latislav je napomenuo da raste interesovanje za male pivarske proizvode. Iako ne prodaje hmelj na domaćem tržištu, njegovi proizvodi izvoze se u razne evropske zemlje i prepoznati su po kvalitetu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *