SVAKOG JUTRA POPIJTE ČAJ OD LISTA SMOKVE: 5 zdravstvenih problema kod kojih pomaže ovaj napitak

Čaj od lista smokve može pomoći da se riješite mnogih zdravstvenih tegoba.

Čaj od lista smokve mnogi zovu i “eliksirom života”, jer je bogat antioksidansima i vlaknima, vitaminima A, B1 i B2, kao i mineralima – kalcijumom, gvožđem, manganom, fosforom, kalijumom i natrijumom.

Ovaj čaj pomaže prije svega kod tegoba sa bronhitisom, dijabetesom, visokim pritiskom, čirom na želucu, kao i kodregulisanja nivoa šećera u krvi.
Pored toga, ovaj jednostavan, a veoma djelotvoran napitak dobar je i za snižavanje nivoa triglicerida u krvi, čime pruža dodatnu zaštitu srcu i krvnim sudovima. Konzumiranje čaja od lista smokve može takođe uticati i na prevenciju dijabetesa, jer se povećava osjetljivost na insulin.

Još neka od dejstava ovog moćnog napitka su sljedeća:

– jača kosti
– pomaže kod kožnih oboljenja
– pomaže kod anemije
– sprječava zatvor
– pomaže kod afti

Priprema čaja

Listove smokve operite i iscedite ih na kuhinjskoj krpi, zatim ih povremeno okrećite na mjestu gdje ima promahe, ali ne na suncu. Kada se listovi smežuraju i počnu da se mrve pod prstima – znaćete da su suvi.

Tada ih izmrvite i stavite u staklenu teglu sa poklopcem, a potom pripremite čaj – na 200 ml ključale vode stavite 1-2 kašičice suvog lista smokve, poklopite i ostavite da odstoji oko desetak minuta. Na kraju ga procijedite.

Jednu šolju ovog čaja bi trebalo piti svakog jutra, uz doručak.

Listove smokve možete i žvakati, a to je čak i preporučljivo ukoliko imate problema sa čirom na želucu.

Tekst: Lepa&Srećna

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *