Sve o kuhanju riže: savjeti i trikovi kako se riža ne lijepi i ne pretvara u kašu…

Ako želite da napravite ukusan prilog uz pirinač, “zrna su važna” i kupite pirinač dugog zrna. Pirinač okruglog zrna se prilikom kuvanja pretvara u pastu, što ga čini pogodnim za druge namene, kao što je mlečni pirinač.

Za kuhani pirinač odmjerite odgovarajuću količinu vode i omjer mora biti 1:2,5. Dakle, za 1 šolju pirinča potrebno je 2,5 šolje vode!

Posolite toliko da voda proključa, a zatim dodajte oceđeni pirinač. Sačekajte da ponovo proključa, a zatim smanjite vatru na nisku i pustite da se pirinač krčka.

Pokrijte i kuvajte (bez mešanja) 15-20 minuta, ili dok voda u pirinču ne ispari. Ako ne miješate pirinač neće zagoriti, ako otvorite poklopac i promiješajte voda će ispariti prije nego što se riža skuha, tako da će ostati čvrsta, ili ako je stavite na vatru dok ne omekša izgorit će .

To je to, pirinač je skuvan, nije zagoreo, nije lepljiv, nije kašast…

Ovo je osnovna procedura. Evo još nekoliko savjeta koji su korisni prilikom pripreme riže:

Može se dodati i malo karija kako bi riža dobila lijepu žutu boju.
Pirinač će biti sočniji ako dodate malo putera.
Nakon kuvanja isperite toplom vodom, pirinač će biti ljepljiviji. Za ukusan ukus, kratko ga “ubacite” u otopljeni puter i dodajte prstohvat šafrana. Šafran mu daje zlatnu boju i prekrasan okus.
Kineski način kuhanja pirinča je da se pirinač prvo stavi u zagrijano ulje, kratko proprži, posoli, a zatim sipa odgovarajuću količinu vode. Kada provri, smanjite vatru i kuvajte dok pirinač ne upije svu tečnost. Zatim maknite pirinač sa vatre i poklopite da malo “odmori”.
Koliko pirinča kuvati? Ako ćemo pirinač poslužiti kao prilog, dovoljno je 70 grama žitarica po osobi, a ako serviramo glavno jelo, potrebno je 100 grama. Pirinač će se utrostručiti u zapremini dok se kuva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *