Vrijeme je za sjetvu mrkve: Evo kako da vam izraste bujnije nego ikad

Početak marta vrijeme je za sjetvu mrkve. Mrkvu sijemo od početka marta do juna i to direktno na mjesto na kojem želimo da izraste, jer ovo povrće ne voli presađivanje. Evo nekoliko trikova kako da vam bolje uspije, piše Agrosavjet.com.

Budući da je sjeme dosta sitno, posijte ga gušće te kasnije razrijedite. Sijte na dubinu od jednog centimetra s razmakom od 15 centimetara među redovima. Ako želite da vam sjeme bolje klija, dodajte malo sjemenki kopra. Minimalna temperatura tla za sadnju i klijanje mrkve je 5°C.

Sjeme posadite u laganu, pješčanu i rahlu zemlju i nikada ga ne gnojite stajskim gnojem. Mrkvi nije potrebna dodatna gnojidba, ali će joj povremeno malčiranje organskim malčom od domaćeg komposta dobro doći.

Posijte je uz gredicu lukom, jer jedno drugom tjeraju štetne muve. Sjemenu da proklija u pravilu treba tri do četiri nedelje, a prvi rod možete očekivati u maju.

BONUS:

NIKAD VEĆI UROD PAPRIKE – SAMO PORED NJE POSADITE OVU BILJKU

Ovih dana smo pisali o biljkama najboljim komšijama za krastavce i paradajz. Na red je došla i paprika
Ako želite da paprika rađa obilno, da je plod mesnat i zdrav, uz nju obavezno posadite neku od ovih biljaka:

Paradajz
Patlidžan

Bamija
Kukuruz
Pasulj
Tikvice
Krastavac
Grašak
Zelena salata
Blitva i spanać

Crni luk i bijeli luk
Rotkvice
Mrkva
Cvekla
Šparoge
Začinsko bilje (bosiljak, mirođija, origano, majčina dušica, ruzmarin, nana, peršun i td.)
Kadife
Dragoljub
Neven
Kao što ste vidjeli, paprika je dobar komšija većini biljaka. Veoma je povoljna za održavanje i ne bira pretjerano pored koga će biti posađena. Dobro se prilagođava i od svih biljaka-komšija izvlači korist.
Paprika jedino ne podnosi ove 4 biljke:

Krompir – sve štetočine koje napadaju krompir, vole i paradajz i paprike. Stoga se ne preporučuje da se krompir sadi u blizini paprika. Osim štetočina, doneće im i razne bolesti.
Kupus (kafriol, brokoli) – paprika voli blago kiselo zemljište, dok kupusu odgovara alkalno. Obe vrste negativno utiču jedna na drugu.
3.Komorač – jednostavno ne voli nikog u blizini. Stoga je najbolje saditi ga u zasebnim saksijama. Njegov koren ispušta specifičnu hemikaliju koja šteti svim biljkama u njegovoj blizini.
Stablo kajsije – u ovom slučaju bolesti sa paprike mogu se prenijeti na stablo kajsije i stoga se ne sade jedna u blizini druge.

(STIL.KURIR.RS)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *