Započnimo keto izazov! 21 dan bez šećera i ugljenih hidrata: Šta jesti ove nedelje! (meni)

“Način života, ishrana i genetika igraju veliku ulogu, ali dobra vijest je da postoje koraci koje možete poduzeti kako biste uravnotežili svoje hormone i eliminirali višak masnoće. Samo prvo morate identificirati uzrok”, napominje Saffron Whitehead, profesor fiziologije.

Tijelo reagira na stres povećanjem lučenja hormona kortizola, koji oslobađa energiju za borbu. On se skladišti u centru tijela u blizini jetre u obliku masti i glukoze. Držite se dalje od stresa, koliko god to kliše zvučalo. Jedite male, česte obroke tokom dana kako bi nivo šećera u krvi bio stabilan. Preporučuju se namirnice sa niskim glikemijskim indeksom kao što su jabuke, hleb od celog pšeničnog zrna i indijski orah. Nemojte trčati ili vježbati naporno duže od 45 minuta, jer to također stimuliše proizvodnju kortizola.

Previše estrogena može uzrokovati nakupljanje masti u zadnjici i bedrima. Ove masne ćelije proizvode više estrogena, koji zauzvrat skladišti više masti. Previše alkohola može spriječiti jetru da očisti estrogen iz krvi. Suplementi od soje mogu smanjiti proizvodnju estrogena jer oponašaju sam estrogen. Međutim, pošto se o tome malo zna, nemojte konzumirati velike količine. Hranjive tvari u brokuli regulišu enzime jetre. Ograničite meso i kafu jer opterećuju jetru.

Otok u gležnjevima često je rezultat zadržavanja tečnosti, što može biti uzrokovano nedostatkom progesterona. Progesteron djeluje kao diuretik, izbacujući višak tekućine iz tijela. Hrana bogata vitaminom E može stimulirati proizvodnju progesterona. To uključuje sjemenke suncokreta i puter od kikirikija. Smanjite unos natrijuma jer je on ključan za regulaciju krvnog pritiska i nivoa tečnosti u nogama i zglobovima. Izbjegavajte prerađenu hranu kao što su gotova jela. Da bi se poboljšao hormon rasta, potreban je adekvatan san – odrasli samo noću oslobađaju hormon rasta.

Natečenost lica – krivac: tiroksin

Oticanje lica i vrata može biti rezultat premalo tiroksina, hormona koji proizvodi štitna žlijezda. Nedovoljno aktivna štitna žlijezda može usporiti vaš metabolizam, što može dovesti do nadimanja. Preporučuju se dodaci selena koji pomažu vašem tijelu da efikasnije koristi tiroksin. Ako puno sjedite, koristite kvalitetnu opremu kako biste osigurali da sjedite uspravno i da se odmarate. Ako ste izuzetno umorni i dobijate na težini bez očiglednog razloga, razgovarajte sa svojim ljekarom.

Tijelo proizvodi hormon koji se zove DHEA (dehidroepiandrosteron), koji se pretvara u testosteron. DHEA pomaže u izgradnji mišićne mase. Kada nivo testosterona padne prenizak, mišići se zamenjuju mastima. To je najprimetnije na mišićavim nadlakticama. Nivoi testosterona kod žena opadaju kako stare – dostižući vrhunac u dvadesetim godinama i opadaju za polovinu do menopauze. Ali određene namirnice mogu pomoći. Jedite više proteina poput ribe, jaja, tofua i orašastih plodova. Cink, magnezijum i vitamin B6 takođe podstiču proizvodnju testosterona. Takođe, istraživanja pokazuju da i redovan seks može pomoći!

Prstenovi koji se izlijevaju sa stražnje strane ženskog grudnjaka mogu biti uzrokovani niskim nivoom hormona rasta (HGH). Noću, ženska hipofiza oslobađa hormon rasta, koji stimuliše masne ćelije da oslobađaju energiju za popravku tjelesnog tkiva. Premalo HGH i masne ćelije ne mogu primiti poruke za pretvaranje masti u energiju. Istraživanja pokazuju da odrasle osobe kojima nedostaje HGH često imaju veći postotak tjelesne masti, posebno masnoće na leđima.

Studije pokazuju da hrana bogata melatoninom, kao što su maline, može povećati proizvodnju HGH do 157%. Melatonin aktivira oslobađanje hormona koji vašem tijelu govore da je vrijeme za spavanje. Druga studija je pokazala da hrana bogata aminokiselinom glutaminom, kao što je jogurt, može povećati proizvodnju hormona rasta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *