Ovo su znakovi da je vaša jetra ozbiljno oštećena, potražite hitnu medicinsku pomoć: Svi ignoriramo taj posljednji simptom

Ovo su znakovi da je vaša jetra ozbiljno oštećena, potražite hitnu medicinsku pomoć: Svi ignoriramo taj posljednji simptom
.
Broj oboljelih od bolesti jetre raste iz godine u godinu.

Ovo su neki od simptoma, pa obratite pažnju na tekst u nastavku:

  1. Umor

Pravilno funkcioniranje jetre ključno je za naše zdravlje. Jetra je odgovorna za:
– Pročišćava krv metabolizirajući alkohol i droge, čime neutralizira toksične tvari u tijelu
– Sintetizira esencijalne proteine ​​za tijelo, poput onih koji sprječavaju zgrušavanje krvi i onih koji se bore protiv infekcija, te isporučuje hranjive tvari u krv
– Proizvode holesterol i pretvaraju ga u esencijalne supstance koje naše telo može iskoristiti
– Reguliše opskrbu energijom tako što proizvodi, skladišti i isporučuje glukozu u naš mozak i tijelo
– Reguliše hormonsku i ravnotežu nadbubrežne žlezde i štitne žlezde.

Hronični umor i iscrpljenost glavni su faktori koji doprinose simptomima bolesti jetre.

Kako se nivo toksina u krvi povećava, jetra postaje nesposobna da preradi i eliminiše toksine zbog svoje oslabljene funkcije, pa se javlja osjećaj umora i iscrpljenosti.

  1. Suva i iritirana koža

Iritacija kože i njen svrab također su potencijalni znakovi da je jetra možda oštećena. Da bi jetra bila zdrava, našoj koži je potrebna vlaga koja se obezbjeđuje kroz tjelesne tečnosti. Kada je unos tekućine nedovoljan, nije neuobičajeno da koža poprimi drugačiji izgled, kao što su crvenilo šaka i stopala, žutilo sluzokože (žutica) i neobjašnjive tamne ili svijetle mrlje na određenim dijelovima tijela. .

  1. Bol u stomaku

Ako vam je jetra oštećena, često ćete osjećati bol u stomaku. Ovaj bol vam može dati “peckanje” ili “uzbuđenje”. Dugotrajna upotreba samoliječenja, čak i lijekova na recept, može uzrokovati dodatno oštećenje jetre. Ako imate uporne bolove “peckanje ili pulsiranje” i koristite lijekove, odmah potražite medicinsku pomoć.

  1. Mučnina ili povraćanje

Kao što je već spomenuto, jedna od glavnih funkcija jetre je detoksikacija, uklanjanje svih toksičnih tvari iz našeg tijela. Kada je ova funkcija poremećena, mogu se pojaviti brojni problemi, uključujući nagle promjene u normalnoj probavi i metabolizmu. Jetra je veliki organ u probavnom sistemu, tako da se svako stanje u jetri može manifestovati kao probavni problemi. Mučnina i povraćanje se često javljaju zbog nakupljanja toksina koje jetra ne može eliminirati.

  1. Modrice

Druga važna uloga jetre je proizvodnja proteinskih enzima, poput onih koji sprječavaju zgrušavanje krvi. Kada je ova funkcija jetre poremećena, često se vide promene na koži. Kada jetra uspori ili potpuno prestane proizvoditi proteine ​​potrebne za zgrušavanje krvi, osoba lako dobije modrice i krvari.

  1. Otok abdomena

Oštećenje jetre može ometati normalnu opskrbu organa krvlju, stvarajući pritisak u perifernim venama. Periferne vene su vene odgovorne za nošenje krvi od slezene i crijeva do jetre. Poremećaj ovog procesa može dovesti do povećanja krvnog pritiska, stanja poznatog kao portalna hipertenzija. Zbog portalne hipertenzije, tečnost se nakuplja u abdomenu, stanje koje se naziva ascites. Ascites se može pojaviti i zbog nesposobnosti jetre da sintetiše neke druge krvne proteine.

  1. Žutica

Oštećenje jetre također može uzrokovati promjene u boji očiju i kože. To se događa jer se žučni pigment koji se zove bilirubin nakuplja i jetra nije u stanju da ga pravilno razgradi. Žutilo kože i očiju naziva se žutica. Osim promjene izgleda očiju, žutica ima i druge simptome, kao što su tamna mokraća, svrab po cijelom tijelu i kognitivno oštećenje.

Dobra vijest je da je jetra vrlo prilagodljiv organ i obično je u stanju da se sama popravi. Pod kontrolom lekara, naravno. Ako imate bilo koji od gore navedenih simptoma, obavezno se obratite svom ljekaru.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *